Otvoren „Cazinski sajam 2013“ (Foto)

PODIJELI

Na Trgu Zlatnih ljiljana u Cazinu danas je svečano otvorena XII Kantonalna izložba stočarstva „Cazinski sajam 2013“. Preko 30 izlagača prezentiralo je domaće poljoprivredne proizvode, a mogli su se vidjeti i kućni ljubimci te štandovi sa ručnim radovima. –„Potrudili smo se organizirati događaj na kojem će se predstaviti što veći broj domaćih izlagača kako bi smo opravdali višegodišnju tradiciju i nastavili raditi na tome da ovo postane manifestacija još većih razmjera“, kaže Said Samardžić, predsjednik Organizacionog odbora. U okviru programa organizirano je i nekoliko stručnih predavanja za poljoprivrednike, a koja su po riječima direktora Poljoprivrednog zavoda USK Edhama Hodžića, od velike važnosti i koristi za domaću poljoprivredu. –„Imamo puno dobrih preduvjeta za uspješne prinose, ali i zemljišta kojima je potrebna malo stručnija obrada i nadzor za još bolje rezultate. Pozivamo sve naše poljoprivredne proizvođače da prisustvuju predavanjima i upotpune  ovo lijepo druženje korisnom edukacijom“, kazao je.

sajam8
direktor Polljoprivrednog zavoda USK: Edham Hodžić

„Cazinski sajam 2013“ svojim je obraćanjem svečano otvorio domaćin cijele manifestacije, načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević. –„Naši su ljudi vrijedni u svakom pogledu i sa preko 2.000 registriranih poljoprivrednih gazdinstava, općina Cazin jedna je od rijetkih sredina u BiH u kojima se pokazuje da podrška domaćem agraru itekako može biti poticajna i pokazati da su to ustvari i nova radna mjesta. Ovaj je događaj postao već odavno prepoznatljiv i on sigurno doprinosi promociji i poljoprivredne proizvodnje i Cazina“, istaknuo je načelnik Ogrešević.

  sajam9Opštinski načelnik: mr. Nermin Ogrešević

Brojni su sadržaji s kojima je „Cazinski sajam“ obogaćen kako bi se osjetio miris prošlih vremena, ali sve ono čime se bave vrijedni ljudi. Članovi KUD Šturlić tako su pokazali kako su izgledali nekadašnji komušači i šta se na njima pjevalo,  a članovi KUD „Bajro Redžić“ priredili su izložbu starinskih predmeta i domaću sofru s krajiškim specijalitetima. Med i pčelinji proizvodi, ljekovito bilje, povrće i voće i ručni radovi dio su ponude sa štandova, a pažnju najmlađih svakako su posebno privukli kućni ljubimci i jahanje na konju koje im je omogućio Ramo Hrnjić iz Vrela.

sajam7

 

sajam4

 

sajam3

 

sajam5

 

sajam1

Drugi dan izložbe rezerviran je za takmičarsku izložbu stoke koja će se održati na lokaciji „Stočna pijaca“ u Slatini. Program počinje u 10 sati i sigurno će okupiti veliki broj posjetilaca s obzirom da se radi o manifestaciji sa dugogodišnjom tradicijom koju rado posjećuju Cazinjan.

Dodaj komentar

PODIJELI