Demant Asima Kambera “Mulalić, Kamber i Bašagić nisu podržali sredstva za NP ”Una” i OŠ ”Cazin 1”

PODIJELI

Iako sam cijenio da je ispod nivoa odgovarati na klasične SPINOVE i politikantske besmislice koje ovih dana po društvenim mrežama prosipaju portali pod kontrolom A SDA, ipak sam zaključio da je zbog istinitog informiranja javnosti neophodno da odgovorim mojim kolegama iz Parlamenta Federacije ef. Mirsadu Topčagiću i Ismetu Kuriću (A SDA).

POVEZANA VIJEST: Mulalić, Kamber i Bašagić nisu podržali sredstva za NP ”Una” i OŠ ”Cazin 1”

Interesantno je da kolege Kurić i Topčagić zbog neglasanja za njihove amandmane prozivaju samo nas iz SDA (Mulalić, Bašagić, Kamber), a da nigdje ne pominju druge zastupnike  iz USK-a koji su bili suzdržani ili glasali protiv njihovih amandmana. Zapravo ova činjenica i svjedoči da su ovi amandmani i pravljeni samo zbog činjenice da bi ovaj parlamentarni (Lolek i Bolek) – dvojac A SDA imao izgovor da nas prozivaju, a ne zbog činjenice da bi dobili stvarnu podršku Parlamenta. Zvanični predstavnik predlagača Budžeta (proračuna za 2017.) ispred Vlade je na samoj sjednici objasnio nemogućnost provođenja ovih amandmana sve kad bi ih Parlament i usvojio.

Zbog toga mi je i čudna sva ova pompa oko njihove „brige“ za OŠ „Cazin 1“, Nacionalni park Una, boračka zgradu u Bihaću i kanalizacioni sistem u Bihaću koji je progutao milione KM. Za projekte ok kojih su lokalni čelnici Bihaća i Cazina gradili svoje kuće i vikendice na moru, te povećavali žiralni status u Austriji do milijunskih razmjera.

Da su možda ažurniji i prisutniji na sjednicama onda bi možda moje kolege Kurić i ef. Topčagić naučili čitati i razumijevati suštinu budžeta, a samim tim i pisati amandmane. Naime, kad analiziram predložene amandmane sve mi se nekako čini da je iste pisao naš „vrhunski“ pravni ekspert pod stručnim nadimkom – Masirača. Osim dimenzije populističkog, oni su u formalno – pravnom smislu neprovodivi.

Čisto zbog pojašnjenja, ne možete gospodo smanjivati grant za subvenciju privrednika kod prvog zaposlenja gdje je predviđeno 30 miliona KM, a od te sume za naš kanton je predviđeno 9 miliona KM. Nadalje, moje kolege umanjuju grant pojedincima iz domena primjene Zakona o dopunskim pravima branilaca. Pobogu, valjda je ovaj fantastic duo svjestan šta se iz tog granta finansira (jednokratne pomoći, dženaze, priključci ele. energije…). Pa onda se umanjuju grantovi: Zavodu zdravstvenog osiguranja, Grant predviđen za provođenje revizije iz domena boračko – invalidske zaštite, te stalna sredstva u budžetu po različitim alokacijama koja se moraju osigurati na osnovu zakonitih obaveza, i dr. Sve u svemu, radi se uistinu o amandmanima koju su neprovodivi, a ono što je najgore osim što su nezakoniti u najmanju su ruku i neprimjereni! Mogli su me vala pitati, rado bi ih educirao da barem ne izazivaju podsmijeh drugih iskusnijih parlamentaraca.

S obzirom da moje parlamentarne kolege duhoviti (Lolek i Bolek), u tekstu navode da zbog ne usvajanja ovih amandmana naš kanton kao „neće dobiti ni jednu KM“, želim ih upozoriti na objektivnost u iznošenju činjenica.

Da su upitali relevantne institucije Vlade Federacije ili barem nas, njihove kolege u Parlamentu, onda bi znali da je za naš kanton u grantu nižim nivoima vlasti osigurano 2 miliona KM, da smo dogovorili podršku kroz grant pomoći zdravstvenim ustanovama, sredstva za naš kanton iz granta subvencije privrednicima kod prvog zapošljavanja, da smo već dogovorili preko 10 miliona KM podrške našem kantonu iz fondova u nadležnosti Vlade Federacije.

Na kraju, kada bih htio biti ciničan i uzvratiti mojim kolegama na isti način koji oni koriste za prozivku nas iz SDA, mogao bi im postaviti pitanje zbog čega nisu na 14. redovnoj sjednici Parlamenta Federacije glasali za Projekat modernizacije cesta u Federaciji BiH, koji se financira sredstvima Evropske investicione banke u okviru kojeg se najviše sredstava ulaže na našem kantonu. A radi se o projektima brze ceste Ključ – Petrovac – Bihać, nove trase puta Bihać – Bosanska Krupa, Bihać – Cazin (brza cesta) i Zaobilaznica Bihać. Radi se o investicijama cirka 47 miliona eura.

A zbog istinitog informiranja javnosti i naših birača, dužan sam istaknuti da moje kolege (Kurić i Topčagić), veoma rijetko nakon pauze za ručak prisustvuju nastavku zasjedanja. Tako se desilo i na posljednjih šest sjednica održanih u ovom mjesecu. Uzmu svoje aktovke nakon nekoliko sati prisustva i na kahvu u Metropolis gdje ih čeka njihov pratioc (naš Almir Tutić). Za razliku od moje kolegice Hadžić (SBB), kolega Zulića (DF) i Havića (SDP), te nas iz SDA (Bašagić, Mulalić i moja neznatnost), koji na svim zasjedanjima ostajemo do kraja… O tome ću dodatno informirati javnost nakon što zatražim izvještaj stručne službe Parlamenta.

Zdrav razum i odgovornost potreban je svakoj lokalnoj vlasti. Cijenim kao Sanjanin izabran glasovima birača svih općina da sam odgovoran i za katastrofalne uslove OŠ „Cazin 1“. Ali se pitam da li su i trunke odgovornosti imali lokalni čelnici (A SDA) u Cazinu kad nisu za pet godina uspjeli osigurati ni važeću dokumentaciju za izgradnju. Oni to nisu bili kadri zbog dileme da li će ta škola uopće ostati na tom lokalitetu jer su izgleda već uzeli akontaciju za njenu prodaju. To je zapravo prava istina, a jasno i roditeljima ove djece koji je to i formalno – pravni put da se omoguće minimalni uslovi najmlađih i najranjivijih članova društva – naše djece u Cazinu, i bilo gdje drugdje… Tek bi to bio način da se i formalno kandidira ovaj projekat višim nivoima.

Lokalna vlast u Sanskom Mostu je u posljednje dvije godine osigurala preko dva miliona KM za sanaciju škola, a da se ta sredstva ne odnose na podršku bilo kojeg nivoa vlasti. O iskustvima proaktivne politike i načina rješavanja problema naših najmlađih spremni smo sasvim iskreno educirati i lokalnu vlast u Cazinu… Pod uslovom njihove transparentnosti i odricanja navika vlastitih računica i interesnih proračuna…

Oni očigledno o proračunu isključivo razmišljaju proračunato sa ciljem političkih obračuna i jeftinih političkih poena. Očigledno su se preračunali jer su računali kako će očekivanim padom amandmana nas iz SDA degradirati. A desit će se suprotno…

Moram ovdje sasvim otvoreno istaknuti da je kolega Esad Bašagić najmanje deset puta, što na klubu i u susretima sa čelnicima Vlade Federacije i Vlade USK-a isticao problem ove osnovne škole u Cazinu. Na nedavnom sastanku Premijera Fadila Novalića i našeg Premijera Huseina Rošića u prisustvu mene i Dedića, i Rošić i Dedić su ovu školu istakli kao jedan od prioritetnih projekata. Uvjeren sam da će njena izgradnja biti pokrenuta kada se za to stvore sve formalne pretpostavke. Ali mi ni tada nećemo stvarati pompu i samopropagandu o našem učešću jer cijenimo da barem djecu i stvarne probleme i u ovoj školi ne trebamo izlagati politikantskim  prepiskama. Jednaki uslovi odgoja i obrazovanja će biti prioritet mene i mojih SDA – kolega iz Parlamenta F BiH (Bašagića i Mulalića)…

 Asim Kamber

Dodaj komentar

PODIJELI