Volkswagen će priznati krivnju, plaćaju 4,3 milijarde dolara

PODIJELI

Iz Volkswagena kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijarde eura, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tijekom tri iduće godine biti pod neovisnim nadzorom.

Očekuje se da Volkswagen prizna krivnju kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivnje trebat će odobrenje američkog saveznog suca, piše Poslovni dnevnik.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svojim automobilima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao lažnu razinu emisija ispušnih plinova. Kompanija je u SAD-u prodala gotovo pola milijuna automobila koje pogone sporni dizelaši. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 miliona vozila diljem svijeta.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u ponedjeljak za urotu da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji ispušnih plinova te postoji mogućnost podizanja krivičnih prijava za izvršne direktore grupacije.

Volkswagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizelskih automobila sa spornim softverom.

Ta kompanija je već pristala platiti oko 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe te je ponudila otkupiti približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Dodaj komentar

PODIJELI