Maslačak: Zaboravljeni supermen među ljekovitim biljkama

Želite vrhunsku superhranu i lijek za nula maraka? Osvrnite se oko sebe, vidjet ćete ga posvuda.

PODIJELI

Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka naših krajeva, pa se nemojte samo diviti sunčano žutoj boji njegovih cvijetova, nego od maslačka pripremite ukusna i hranjiva jela i ljekovite čajeve.

Maslačak količinom minerala i vitamina nadmašuje špinat i mrkvu. Izuzetno je bogat kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom te vitaminima A, B, C i D, kao i ljekovitim gorkim tvarima koje pročišćuju organizam od toksina.

Također, on pospješuje rad bubrega i pomaže kod infekcija mokraćnih puteva, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi, potiče rad jetre i žuča, pomaže kod slabokrvnosti, ublažava probavne tegobe i olakšava varenje masne hrane, pomaže kod kašlja i odličan je za detoksikaciju, mršanje i uklanjanje celulita.

Maslačak berite na livadama daleko od cesti i drugih onečišćenja. Ako vam je potrebna cijela biljka, najlakše je ubrati tako da pod korijen zavučete nož te izvadite biljku.

Ako su vam potrebni listovi, najbolje ih je brati s grmova koji još nisu procvali, jer su tada listovi manje gorki. Svježi listovi odlični su za pripremu salata te se mogu dodati u rižoto, tjesteninu, umake, a njima se mogu obogatiti i kašasti sokovi odnosno smoothieji. Za pripremu čaja, maslačkovi listovi trebaju se osušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu.

Dodaj komentar

PODIJELI