Kako je nastala omiljena poslastica: Drevni ljudi su je smatrali rajskom hranom

PODIJELI

Ako ne možete zamisliti život bez čokolade, trebate biti sretni što niste rođeni u 16. stoljeću.

Do tada čokolada je postojla samo u dijelu koji se nazivao “Mesoamerica” i to u drukčijem obliku nego što je nama danas poznat.

Još 1900. godine prije nove ere, ljudi u toj regiji poznavali su kako pripremati graške koje su brali sa stabla kakaa.

Od njih su pravili napitke koje su miješali sa čilijem, a za takvu “toplu čokoladu” ste sigurno čuli.

Ako mislite da mi danas pravimo “puno pompe” oko čokolade smišljajući milijarde različitih načina da je kombiniramo sa nečim i napravimo vrhunsku deliciju, to nije ništa sa onim kako su je doživljavali “mesoamerikanci”.

Smatrali su je rajskom hranom. Doduše, nije da je i mi danas tako ne doživljavamo.

Maje su smatrali da im je kakao na svijet poslao bog Kukulkan, a Asteci Quetzalcoatl.

Pogledajte historiju omiljene poslastice svih nas: 

The history of chocolate

Not everything about chocolate is sweet, including its history:

Posted by TED-Ed on 16. mart 2017

Dodaj komentar

PODIJELI