Kosa opada zbog ovih devet razloga

PODIJELI

Svakog dana u prosjeku gubimo do 100 vlasi na dan. Kako piše “Aura“, trebali bi se zabrinuti ako vam ispadne preko stotinu vlasi na dan u vremenu dužem od dva-tri mjeseca.

Jesen

Tokom ljeta pojačano izlaganje sunčevim zrakama uzrokuje brži rast kose u toplijim mjesecima, a baš zbog toga ona pojačano opada u jesen. Novi folikuli koji će zamijeniti stare dlake formiraju se u avgustu i septembru, a takve faze obično traju oko šest sedmica.

Friziranje

Kosa, kao i sve, ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada je pod konstantnim stresom, životni ciklus kose se jednostavno omete i ona mnogo brže opada. Kosi ne odgovara ni kada je stalno zavezana, kad se previše fenira i “muči” kojekakvim hemijskim sredstvima. Pustite je da se odmori.

Trudnoća

Nakon porođaja više nego tokom trudnoće češći je gubitak kose. Porođaj je poprilično stresan događaj, a žene nagli gubitak kose počnu primjećivati dva do tri mjeseca nakon porođaja.

Previše vitamina A

Ovaj se problem događa kod djevojaka koje uzimaju dodatke prehrani, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja.

Hormoni

Nagle hormonske promjene koje se događaju zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a u slučaju da u obitelji imate slučajeve preranog gubitka kose, vjerojatno ste u rizičnoj grupi koja brže gubi kosu.

Stres

Emocionalni stres u odnosu na fizički rjeđe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Izloženi smo stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može izazvati preuranjeni gubitak kose.

Anemija

Svaka deseta žena od 20 do 49 godina pati od manjka željeza u krvi (što je najčešći oblik anemije). U većini slučajeva anemija uzrokuje slabljenje kose, kao i njezino opadanje. Sve se to možete spriječiti adekvatnim unosom željeza.

Naglo mršavljenje

Nagli gubitak kilograma jedan je oblik fizičke traume koji može uzrokovati slabljenje kose i njezino opadanje. Nemate pretjeranog razloga za brigu, jer će se nakon gubitka kilograma u vremenu od šest mjeseci kosa oporaviti.

Godine

Nije neuobičajeno da vidimo ženu u pedesetim ili šezdesetim godinama života s oslabljenom i prorjeđenim vlasištem. Stručnjaci vjeruju da vodeću ulogu u ovom slučaju imaju hormonske promjene tokom menopauze. Gubitak kose uzrokovan starenjem u velikoj mjeri može se spriječi pravilnom prehranom – piše Prevention.

 

Dodaj komentar

IZVORavaz.ba
PODIJELI