Košarkaški savez BiH u minusu 2,5 miliona KM!

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine zvanično je u minusu 2,5 miliona maraka!

PODIJELI

Ova šokantna cifra utvrđena je jučer na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu nakon što su prezentirani finansijski nalazi nadležnih poreznih inspekcija te razmatrani dodatni finansijski izvještaji.

Kako nam je rekao predsjednik Upravnog odbora KSBiH Aleksandar Fulurija, za dio dugovanja članovi UO-a su znali, ali su kao grom iz vedra neba djelovala rješenja Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje (PDV) prema kojima, kako je otkriveno, KSBiH godinama nije plaćao poreze i sada duguje približno milion maraka, bez kamata!

Očekuju podršku

– Za dio dugova smo znali, operirali smo s cifrom od 800.000 do milion maraka. No, nakon revizije finansijskih izvještaja i poreznih rješenja, utvrdili smo da trenutni dug Saveza iznosi 2,5 miliona maraka – kaže Fulurija te dodaje da je, zbog katastrofalnih finansijskih pokazatelja, odgođena procedura imenovanja selektora svih reprezentativnih selekcija, vjerovatno za četvrtak, kad bi se trebala održati nova sjednica UO-a.

– Planirano je da početkom iduće sedmice delegacija Saveza posjeti Predsjedništvo BiH, od kojeg očekujemo podršku. Ukoliko državni organi pokažu interes da nam pomognu i dobijemo određena obećanja, mislim da bismo mogli provesti ono što smo planirali. U suprotnom, bit ćemo u veoma teškoj situaciji – kaže predsjednik KSBiH.

Ugledna imena

Fulurija jučer nije želio govoriti o izboru selektora naše muške seniorske reprezentacije s kojom se u vezu dovode poznata trenerska imena, kao što su Svetislav Pešić, Nenad Marković i Duško Vujošević.

Nezvanično je prije nekoliko dana procurilo da su Pešić i Marković ispali iz konkurencije za klupu “Zmajeva” te da sada za glavnog kandidata važi Vujošević, nekadašnji trofejni trener beogradskog Partizana.

Jučer su i pojedini srbijanski mediji naveli da su predstavnici KSBiH kontaktirali s aktuelnim trenerom francuskog Limoža i da je on načelno pristao da preuzme klupu BiH, ali i da tek trebaju uslijediti finalni pregovori. Ipak, zbog aktuelne situacije u KSBiH, Fulurija jučer nije želio komentirati ove navode.

U 2016. poslovali u plusu

Iako je u prošloj godini morao neplanirano vraćati stotine hiljada maraka, koliko su iznosile izvršne presude s kojima članovi Upravnog odbora, praktično, nisu bili ni upoznati dok nisu došle na naplatu, KSBiH je 2016. poslovao u plusu.

– Važno je istaknuti da je višak prihoda nad rashodima u 2016. iznosio približno 95.000 maraka uprkos tome što nismo dobili potpisanih, ali još neuplaćenih 150.000 maraka na ime sponzorskog ugovora – kaže Fulurija.

Dodaj komentar

IZVORAvaz
PODIJELI