Briši je sa Facebooka, ili…

PODIJELI

… prihvati da je nećeš lako preboljeti.

Prije nego što je Internet učinio da svi budemo “na klik” jedni od drugih, raskid veze značio je prekid komunikacije “zaraćenih” strana.

Međutim, Facebook je potpuno poremetio takve situacije i učinio da bez muke “budno pratimo” život bivših partnera.

Podaci koju su prikupljeni tokom nedavno obavljenog istraživanja u Velikoj Britaniji, pokazuju da najpoznatija društvena mreža usporava oporavak nakon raskinute veze i odmaže vam pri pokušaju da zaboravite staru ljubav.

Prema riječima istraživačice Tare Maršal sa londonskog Univerziteta Brunel, potrebno je mnogo više vremena da prebolite raskid veze ako uhodite bivšeg ili bivšu na mreži.

Maršalova je ispitivala 464 učesnika koji su procjenjivali svoju “ulogu” na Facebooku i istakli da “članstvo” na ovoj društvenoj mreži često koriste kako bi pratili tok života bivše voljene osobe.

Tokom istraživanja analizirani su pokazatelji poput negativnih osjećanja, seksualne želje i čežnje za bivšim partnerom koji su povezivani sa opadanjem samopouzdanja i sposobnošću da se nastavi dalje.

Stalni kontakt putem Facebooka, nakon raskida, ne omogućava prostor za zaborav i udaljavanje od “stare priče”, pa nikada ne možete u potpunosti da zacijelite rane koje donosi završetak ljubavnog životnog poglavlja, piše “Dejli mejl”.

I dok ova studija ukazuje na to da trećina ispitanika vreba bivše na Facebooku i tako usporava “emotivni oporavak”, ranija kanadska studija je pokazala da čak devedeset odsto ljudi sa “plave mreže” rado prati život bivšeg ili bivše ne razmišljajući o posljedicama takve navike.

Za svaki slučaj, “blokirajte” to prijateljstvo što prije i olakšajte sebi pronalazak sreće. Vi ionako niste (bili) samo prijatelji, zar ne?

Izvor : Mondo

Dodaj komentar

PODIJELI