10 korisnih savjeta da smanjite potrošnju goriva

Pridržavajući se malih pravila vožnje i redovnim održavanjem automobila trošit ćete manje goriva. U isto vrijeme, značajno ćete produžiti svom vozilu i vijek trajanja.

U nastavku teksta vam donosimo 10 savjeta kako možete smanjiti potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog.

1. Pazite na pritisak u gumama

Ovo je vrlo bitna stvar pa je redovno provjeravajte i držite se propisanog. Uštedjet ćete do pet posto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno mijenjajte potrošne dijelove

Automobilu redovno treba mijenjati potrošne dijelove – ulje u motoru, prljave svijećice, začepljene filtere i slično. Sve to povećava potrošnju goriva i održavanjem vozila uštećete čak četiri posto.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negdje stati duže od minut, na primjer pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedjeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu također troši gorivo.

4. Smanjite grijanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grijanje u autu. Dok se zagrije, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grijanje držite na nižim temperaturama. Grijanje klimom vam može povećati potrošnju za oko tri posto. Isto to vrijedi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju utjecaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a i otežanog kretanja asfaltom, vozilo može trošiti više jer treba više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošit će oko pet posto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošit će manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte ima li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan voziti sa sobom. Maknite sve nepotrebno jer ćete sa svakim uklonjenim kilogramom štedjeti na potrošnji goriva. Također, ne punite rezervoar do vrha jer će auto i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja raste za jedan do dva posto.

8. Pazite na obrtaje motora

Smanjite brzinu. Na primjer, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz mijenjač podešen u petu brzinu. Pazite da su vam obrtaji motora oko 2.000 za automobile na dizelska goriva ili 2.500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i prije kočenja pustite gas. Kad krećete polako pritiskajte gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je odlična stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Međutim, to vrijedi samo na ravnom putu ili nizbrdici. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.

Da sumiramo, ako se pridržavate ovih jednostavnih savjeta i primijenjujete ih u svakodnevnoj vožnji možete smanjiti potrošnju goriva i do 50 posto u odnosu na opuštenu vožnju kada ne vodite računa koliko goriva vam je preostalo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se