111 mladih iz Bosanske Krupe konkurisalo za najbolje projekte Fondacije Mozaik

Ovo je jedan od jedanaest turnira koji se u mjesecu maju održavaju u BiH i u okviru kojih radi 375 grupa sa više od 1125 mladih iz 58 općina i gradova koji su prošli Kurs i u M-zoni. Na turnirima mladi razvijaju ideje i takmiče se kako bi njihovi društveno inovativni i inkluzivni projekti dobili podršku do 3000 KM. Grupe koje su došle iz Cazina, Bihaća, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca i općine domaćina – Bosanske Krupe su uz podršku facilitatora tokom turnira razvijali svoje društveno inovativne ideje i prezentovali ih panelu sudija.

Kao najbolji projekt proglašen je projekt članova neformalne grupe mladih iz Bosanske Krupe. Na području općine Bosanska Krupa ukupno je 111 mladih završilo Kurs I u M zoni i uspješno je formirana 21 grupa mladih koja je pozvana na Turnir društvenih inovacija kojeg su otvorili i mlade ljude u subotu pozdravili Željko Pauković, direktor programa Fondacije „Mozaik” i općinski načelnik Bosanska Krupa Armin Halitović.

U periodu 2013-2016. godine kroz program Omladinske banke Bosanska Krupa podržano je 47 projekata mladih ukupne vrijednosti 165.805,37KM (Općina Bosanska Krupa 43.166,19 KM, Fondacija Mozaik 33.316,82KM i neformalne grupe 89.322,36KM), a podržan je i razvoj dva start up (Zeleni otoci i Agencija sigurna ruka), od kojih je jedan postao društveni biznis Centar za pomoć u kući “Sigurna ruka” koji vodi i razvija Almir Ćehić.

Osobe u zlatnoj dobi čija su djeca daleko od roditelja ili koji su trenutno sami u svojim domovima trebaju našu brigu. Sigurna ruka je zapravo jedan biznis koji je krenuo sa idejom pomoćim starim osobama od novembra prošle godine. Inače općina Bosanska Krupa je u Federaciji BiH prva po broju projekata i učesnika u Omladinskoj banci i druga u državi BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se