Naslovnica BIHAĆ 26. GODIŠNJICA HVO-a: Ministar boraca USK Dževad Malkoč ugostio delagaciju iz RH...

26. GODIŠNJICA HVO-a: Ministar boraca USK Dževad Malkoč ugostio delagaciju iz RH na čelu sa generalom Tomom Medvedom General Tomo Medved je ujedno i ministra branitelja Republike Hrvatske, a povod današnje posjete gradu Bihaću je godišnjica formiranja HVO-a regije Bihać.

0

Danas, 25.05.2018. godine u Bihaću je svečano obilježena godišnjica formiranja HVO-a regije Bihać.

Na svečanoj sjednici je prisustvovao ministar branitelja Republike Hrvatske general Tomo Medved, Fahrudin Jašarević zapovjednik počasnog Bošnjačkog voda RH, ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać Franjo Grgić, brigadir Ivan Prša, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, ministar Unutrašnjih poslova USK Anel Ramić te predstavnici braniteljski udruga i mnogi drugi gosti.

Današnji domaćin ispred Vlade Unsko-sanskog kantona je bio ministar za pitanje boraca USK Dževad Malkoč koji je za portal KRAJINA.BA izjavio:

“Svi zajedno smo danas ponosi na našu zajedničku borbu koju smo vodili protiv agresora u periodu od 1992.-1995. godine. Počašćen sam što danas mogu ugostiti mog kolegu ministra Tomu Medveda iz susjedne Republike Hrvatske i biti domaćin obilježavanja dana formiranja HVO-a regije Bihać s kojima smo imali dobre odnose u toku ratnih dešavanja što je i dokaz današnje obilježavanje. Također se želim zahvaliti Tomi Medvedu što nas je prije 2 sedmice pozvao da dođemo u Zagreb na obilježvanje “Dana Bošnjaka” i dozvolio da na dostojanstven način obilježimo zajedničku borbu za očuvanje granica naših država. Iskreno se nadam da će ovakva obilježavanja preći u tradiciju i da ćemo jedino na ovaj način sačuvati dobrosusjedske odnose na koje smo danas postavili čvrste temelje.”

Treba napomenuti da su predstavnici Udruge HVIDRA i Udruge Logoraša Domovinskog rata USK-a zajedno sa generalom Medvedom i ostalim članovima ove delegacije 26. godišnjicu obilježili polaganjem cvijeća na groblju u Žegaru dok je u crkvi Sv. Franje Asiškoga na Zavalju, služena sveta misa za sve poginule i nestale branitelje HVO-a.

Boreći se za svoju državu Bosnu i Hercegovinu, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu  72 pripadnika HVO regije Bihać su položili svoje živote, a 250 je teže ili lakše ranjeno.

U 12h u sali Skupštine USK održana je i svečana sjednica gdje je general Tomo Medved napomenu da su 72 pripadnika HVO-a ostavili svoj život za očuvanje Bosne i Hercegovine  dok ih je 250 ranjeno i da je to najbolji temelj suživota i tolerancije na ovim prostorima.

Također se zahvalio i ministru za pitanje boraca USK Dževadu Malkoču s kojim je dosada imao izvanrednu saradnju.