12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

30 miliona KM na više od 500 kompanija

U utorak, 10. novembra, istekao je rok za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći firmama-izvoznicima u sektoru industrije koje su pogođene pandemijom koronavirusa. Uredbom Vlade FBiH federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije raspoređeno je 30 miliona KM.

Dodatni rok
Za dodjelu pomoći mogla su se kandidirati preduzeća koja su ostvarila izvoz veći od 30 posto od ukupnog prihoda 2019. godine iz metalske, elektro i automobilske industrije, industrije građevinskog materijala i nemetala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te hemijske i farmaceutske industrije i industrije gume i plastike.
– Možemo reći da nam se za kemijsku i farmaceutsku industriju, industriju gume i plastike prijavilo 28 gospodarskih društava. Kad je u pitanju industrija građevinskog materijala i nemetala, prijavilo se 39, zatim 91 gospodarsko društvo se prijavilo iz oblasti proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće. Potom je tu 167 firmi iz metalske, elektro i automobilske industrije i 179 društava iz drvne, papirne i tiskarske industrije. Znači, to je nešto više od 500 gospodarskih društava, kaže za Oslobođenje Stipo Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Mnogo je i onih koji ne pripadaju industriji, a Buljan kaže da se svako voli prijaviti na granu koja ima više novca

Prema njegovim riječima, većina koverata je otvorena, a kod mnogo aplikanata su uočeni nedostaci u samoj dokumentaciji.
– Uglavnom su to potvrde koje se izdaju od institucija Federacije i Uprave za neizravno oporezivanje BiH, nakon toga ćemo vidjeti da ubrzamo sve te procese i dođemo do konačnih rezultata. Ali, biće razumijevanja za sve njih, svi će biti prozvani i dobiće 24 sata da to dostave, a nakon toga idemo u završnu fazu. Znači, 30 miliona maraka podijelićemo na nešto više od 500 firmi na način kako smo objasnili u javnom pozivu. Metalska, elektro i automobilska industrija dijeliće nešto više od 15 miliona, industrija građevinskog materijala i nemetala 690.000 KM, drvnoj, papirnoj i tiskarskoj ide malo više od pet miliona KM, proizvodnji tekstila, odjeće, kože i obuće nešto više od četiri miliona te kemijskoj i farmaceutskoj industriji 5.188.000 KM, pojašnjava Buljan.
Očekuje da će polovinom sljedeće sedmice imati preliminarne rezultate koliko je ko dobio sredstava.
– To ćemo objaviti na internetu i idemo prema Vladi na dobijanje mišljenja, da se donese odluka o dodjeli sredstava. Nakon toga idemo praviti ugovore, zatim formulare za izvješća i dogovarati potpisivanje ugovora. Svi koji budu dobili sredstva moraće donijeti jednu ili dvije mjenice, koje će trebati položiti onog trenutka kada se potpiše ugovor i kada se napravi takav ambijent da se sredstva mogu uplatiti, ističe Buljan.

Jak izvoz
Naglašava da neke firme neće proći, jer ne pripadaju navedenim industrijskim granama.
– Mnogo firmi se prijavilo da li inercijom, da li iz neznanja ili htijenja. Znate, svako se voli prijaviti na granu koja ima više para. Međutim, komisija će ih smjestiti tamo gdje pripadaju i na taj način će se sredstva dodjeljivati. Vidimo da je kod kemijske i farmaceutske industrije relativno mali broj prijavljenih, ali sredstava na raspolaganju ima dosta. Ova industrija je imala jak izvoz u 2019, a glavni akteri iz ove industrije nisu se mogli prijaviti jer su podijelili dobit, kaže Buljan.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se