350.000 KM Radio Bihaću u 2017. godini

IZVORabc.ba

Budžetom Grada Bihaća za 2017. godinu za Radio Bihać planirana su grant-sredstva od oko 350.000 KM, što je nešto manje u odnosu na 2016. jer su grantovi Javnom preduzeću RTV Bihać i svim javnim ustanovama koje su budžetski korisnici umanjeni za 20 posto, objašnjavaju u Gradskoj upravi Bihaća i podsjećaju da Javna preduzeća Vodovod, Komrad i Veterinarska stanica, čiji je vlasnik grad Bihać, uspijevaju opstati finansirajući se isključivo iz vlastitih prihoda, dok Javno preduzeće RTV Bihać u najvećem procentu egzistira na teret budžeta.

Uposlenici Radio Bihaća su u štrajku, upravo zbog manjka para. U Gradskoj upravi pojašnjavaju da Radio Bihać ima 20 uposlenih i da i za njih važe mjere štednje kao i za sve firme sa budžeta Grada. Naglašavaju da RTV Bihać nije jedina firma na budžetu u kojoj se kasni sa isplatom ličnog dohotka.

– Radi se o zaostatku koji je generiran u dužem periodu. O preuzimanja dužnosti gradonačelnika Falića, unatoč teškom finansijskom stanju, trudimo se da se isplati jedna plata, dok zaostaci iz ranijeg perioda ostaju, navode iz Gradske uprave.

Bruto plate uposlenika JP RTV Bihać iznose oko 36.000 KM, mjesečni grant iz budžeta nakon umanjenja treba iznositi oko 33.000 KM, dok bi ostatak sredstava trebali obezbijediti iz vlastitih izvora ili izvršiti umanjenje plata ili broja uposlenih.

– Svi budžetski korisnici treba da se prilagode i da troše onoliko koliko imaju, da isplaćuju plata onoliko koliko zarade. Radi se o tome da smo mi u budžetu planirali 20 posto manje sredstava nego ranije. Radio Bihać ima 20 uposlenika i  moraće da pronađu vlastite izvore finansiranja, moraće da štede i racionaliziraju svoje troškove, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se