19.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

500 Doza vakcina stiglo u USK – Zdravstveni radnici prioritet

Prije skoro mjesec dana direkotr UKC-a manjeg bh. entiteta u Banja Luci je vakcinisan i time je posato prvi državljanin BiH koji je imuniziran protiv koronavirusa.

BIH, 10. marta – U Federaciji BiH, tek od danas se može pisati o tome, ali vrlo sitnim slovima. Naime, stigle su prve vakcine i to one donirane. Dio njih je došao i do Krajine. Pet stotina doza vakcina AstraZeneca stiglo je u USK, potvrdila nam je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zerina Mulabdić. U poslijepodnevnim satima uskladištene su u Zavodu i njihova distribucija ka zdravstvenim ustanovama trebala bi početi sutra. Prvi u redu za vakcinisanje su zdravstveni radnici.

Riječ je o vakcini koju je BIH donirala Srbija a članovima Predsjedništva lično uručio predsjednik Aleksandar Vučić. Kako su u pitanju minimalne doze primiće ih tek manji broj zdravstvenih radnika. Doktorica Mulabdić ističe da postoje garancije predsjednika Srbije da će ubrzo stići novi kontigent kako bi oni koji prime vakcinu bili i na vrijeme revakcinisani. Sutra bi trebalo biti poznato koje će količine biti raspoređene po domovima zdravlja, Kantonalnoj i sanskoj Općoj bolnici. O dolasku prvih vakcina u naš Kanton u Sindikatu ljekara kažu saznali su iz sredstava informisanja. Svi očekuju da konačno krene vakcinacije ali ujedno kritikuju bh. vlasti za nesposobnost da na vrijeme svojim građanima pruže adekvatnu i zdravstvenu zaštitu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se