Naslovnica BiH / EU 58 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, udružilo se u nastojanju da zaustave...

58 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, udružilo se u nastojanju da zaustave trgovinu predmetima za mučenje i izvršavanje smrtne kazne Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira naokolnosti. Uprkos tome, diljem svijeta i dalje se trguje proizvodima za nanošenje boli i pogubljenje, kao što su palice s metalnim šiljcim

0
epa04412661 A photo made available on 23 September 2014 shows flashlights and batons, with some models also functioning as electric shock devices sold in a security equipment shop that claims the products are available only to law enforcement personnel and not to civilians, in Beijing, China 19 September 2014. Exports of Chinese products are fuelling torture and other human rights abuses in many Asian and African nations, a report by London-based Amnesty International said on 23 September. The report lists more than 130 Chinese producers of 'potentially dangerous law enforcement equipment,' up from 28 companies 10 years ago. EPA/ROLEX DELA PENA

New York, 19. septembar 2017.

Međunarodni Savez za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje zvanično je uspostavljen na jučerašnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja se pridružila Savezu. Ova inicijativa rezultat je zajedničkog djelovanja Evropske unije, Argentine i Mongolije, uz učešće ukupno 58 zemalja, u cilju zaustavljanja proizvodnje predmeta koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje.

Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira naokolnosti. Uprkos tome, diljem svijeta i dalje se trguje proizvodima za nanošenje boli i pogubljenje, kao što su palice s metalnim šiljcima, uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, hemikalije za pogubljenja i prateći sistemi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija.

“Ovi proizvodi imaju samo jednu namjenu, a to je da uzrokuju bol i ubijaju ljude. Sada  poduzimamo konkretne mjere kako bi zaustavili ovu trgovinu vrijednu prezira. Oduševljena sam što je ovako veliki broj zemalja odlučio potpisati zajedničku Deklaraciju i pridružiti se Savezu. Zajedničkim naporima pokazujemo da nećemo više tolerisati ovu trgovinu,” izjavila je komesarkaMalmström.

Ceremoniji na kojoj je uspostavljen ovaj Savez, 58 zemalja iz cijelog svijeta – Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Evrope i Azije – usvojilo je zajedničku političku deklaraciju. Potpisujući pristupnicu Savezu, zemlje su se obavezale na sljedeće četiri stvari:

  • preduzeti mjere u cilju kontrole i ograničavanja izvoza ovih proizvoda;
  • opremiti carinske uprave sa odgovorajućim instrumentima za rad. Savez će uspostaviti platformu putem koje će nadgledati trgovinske tokove, burzovne informacije i identifikovati nove proizvode;
  • zemljama omogućiti tehničku pomoć pri izradi i provedbi zakona kako bi se zabranila trgovina ovim proizvodima;
  • razmijeniti prakse u svrhu efikasnih sistema kontrole i proved

Djelomično i kao posljedica ovako strogih kontrola, pored toga što su sve skuplji, sada je i mnogo teže nabaviti lijekove koji se koriste u injekcijama za izvršenje smrtne kazne. Ipak, proizvođači i trgovci ovakvim proizvodima pokušavaju zaobići zakone, stoga će nastojanja da se ova trgovina zaustavi biti uspješnija što se više zemalja obaveže na zabranu izvoza. Savez za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje doprinijeti će preduzimanju konkretnih koraka u cilju zaustavljanja trgovine ovih proizvodima širom svijeta tako što će ih učiniti teško dostupnima.

Za više informacijao Savezu posjetite http://torturefreetrade.org

Lista zemaljaučesnica i zajedničkaDeklaracija:
http://eu-un.europa.eu/wp-content/uploads/2017/09/170918_Political-Declaration-Torture-Free.pdf

Fotografije sa događaja u New Yorku, sa učesnicima iz svih zemalja (za slobodnu upotrebu od strane medija):
https://www.flickr.com/photos/154405462@N04/albums/72157689030333825

Fotografije proizvoda za mučenje (za slobodnu upotrebu od strane medija):

https://www.flickr.com/photos/154405462@N04/albums/72157684680715672

Video klipovi sa događaja i govornicima iz svih zemalja, (za slobodnu upotrebnu od strane medija):

http://ec.europa.eu/avservices/focus/index.cfm?sitelang=en&focusid=2604

Potpuna verzija video snimka sa događaja:http://webtv.un.org/

Na Twitteru: @TortureFree