Naslovnica BiH Tuzlanski SDP ne prihvata prijedlog SBB-a: Ništa od uvođenja zastupnika PDA u...

Tuzlanski SDP ne prihvata prijedlog SBB-a: Ništa od uvođenja zastupnika PDA u vlast

0

Na sjednici je zaključeno da će se poštovati zaključci Glavnog odbora SDP-a i Kantonalnog odbora stranke u kojima je navedeno da ova partija neće koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokratske akcije (PDA).

Kako je naglašeno, tuzlanski SDP će u pregovorima oko uspostave buduće većine u TK SBB tretirati u kapacitetu ostvarenom na posljednjim općim izborima, odnosno sa dva zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba

 

“Ukoliko novi pregovori u narednih sedam dana ne budu uspješni, SDP će kao pobjednička stranka u TK program i mjere rada planirane programom buduće vlade dostaviti svim zastupnicima u Skupštini kantona te kantonalne zastupnike koji kao pojedinci žele iste podržati pozvati da podrže manjinsku vladu građanskog bloka u kojoj će funkciju premijera i najmanje šest ministara imati SDP”, navedeno je u jednom od zaključaka.

Sjednica Predsjedništva SDP-a TK u proširenom sastavu održana je nakon današnjeg sastanka kojem su pored predstavnika ove stranke prisustvovali i predstavnici SBB-a, Naše stranke i Stranke za BiH, a s ciljem pokušaja formiranja vlasti u ovom kantonu.

Sastanku se nisu odazvali članovi Demokratske fronte (DF) koji su u ranijem razgovoru za Klix.ba rekli da ne žele učestvovati u “marionetskoj vladi” koja ne bi imala moć za donošenje ozbiljnih reformi, jer bi se u njoj nalazili i kadrovi PDA.

Na ovom sastanku svoj prijedlog uputio je SBB na način da bi, kako su istakli iz ove stranke, u vlasti mogli participirati sa čak devet ili deset zastupnika, umjesto dosadašnja dva.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba

 

U Skupštini TK pored pet spomenutih političkih partija djeluju još i SDA i PDA, a prema ranije objavljenim nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, većina zastupnika iz PDA spremna je u ovom zakonodavnom tijelu djelovati nezavisno te na takav način biti priklonjeni SBB-u.

Međutim, od ovoga sada nema ništa, jer je Predsjedništvo SDP-a TK zauzelo stav u vezi ovog prijedloga.

Loading...