Naslovnica BiH Znate li priču o austrougarskom pilotu Oskaru Dubiću čiji se spomenik kod...

Znate li priču o austrougarskom pilotu Oskaru Dubiću čiji se spomenik kod Sarajeva obnavlja

0

“Ovo je spomenik posvećen austrijskom pilotu koji je poginuo 1913. godine, u vrijeme vladavine Austro-Ugarske u BiH. Pilot se zvao Oskar Dubić, rođen je 1888. godine u Pragu, odrastao je u Beču, a u Mađarskoj se školovao”, započeo je priču Brosch.

Za vrijeme balkanskih ratova 1912. i 1913. godine Dubić je sa svojom jedinicom boravio u BiH. Za 10. juli 1913. planirana je “Parada medalja”, nakon koje se trebala održati “Parada aviona” gdje bi čitava jedinica aviona letjela na nebu iznad prostora gdje se održavala Parada medalja.

Gregor Brosch - Fohraheim (Foto: M.O./Klix.ba)Gregor Brosch – Fohraheim (Foto: M.O./Klix.ba)

 

“Prema planu i programu, avioni su trebali polijetati iz Butmira. Međutim, Dubić je nakon polijetanja shvatio da motor njegovog aviona ne radi kako treba te se pokušao vratiti na zemlju. Njegov motor je tada u potpunosti otkazao i on je pokušao da ga prizemlji na što bezbolniji način”, nastavio je Brosch.

 

Uprkos velikom trudu pilota, avion se velikom brzinom srušio. Dubić i njegov avion su pali upravo na mjestu gdje danas stoji spomenik u njegovu čast, u naselju Otes.

 

“Pilot Dubić je preživio pad, ali je bio teško povrijeđen. Njegov mehaničar, koji je sjedio u pozadini aviona, je također bio teško povrijeđen te su obojica odvezeni u bolnicu u Sarajevu gdje su im se ljekari borili za život. Dubić je umro narednog dana, a njegov mehaničar je uspio preživjeti”, ističe Brosch.

 

On dodaje kako tužni akcenat na priču stavlja činjenica da je Dubić na dan nesreće slavio 25. rođendan. Spomenik je izgrađen nekoliko mjeseci kasnije na mjestu nesreće u Otesu. Ipak, nije odolio zubu vremena te je od tada oštećen na nekoliko mjesta, zbog čega su ga Brosch i njegove kolege odlučili obnoviti, kako bi na taj način očuvali sjećanje na velikog pilota Oskara Dubića.

Foto: M.O./Klix.baFoto: M.O./Klix.ba

 

Pregovori o rekonstrukciji su počeli prije dva mjeseca, a konkretni radovi prije tri sedmice.

Loading...