13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Afera “Potkivanje”: Podignuta optužnica protiv Aleševića i Pandže

Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića.

Optuženom Pandži se stavlja na teret da je počinio krivično djelo – Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZ BIH.

Optuženom Aleševiću se stavlja na teret da je počinio krivična djela – Davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 2. KZ BIH, kao i – Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 155. stav 2. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno fotografiranje iz člana 156. stavak 1. KZ RS.

Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

U ovom predmetu osumnjičeni Alešević je tražio od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen.

Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se