-0.7 C
Bihać
Četvrtak, 20 Januara, 2022

Agencija EK strogo upozorava: Europskim morima prijeti “nepopravljiva šteta”

“Zbog učinaka tih promjena na vidiku je nepopravljiva šteta za morske ekosustave”, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).

Mora i oceani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime.

Gubitak bioraznolikosti u europskim morima nastavlja se, objavila je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, ističući da analize “velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju ‘nepovoljni konzervatorski status'”.

To uključuje razne vrste morskih ptica, morskih sisavaca poput tuljana i kitova, te stanje ribljeg fonda, poput bakalara.

Prema izvješću klimatske promjene “pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave”.

Nadmetanje u Europskoj uniji u izlovu riba, proizvodnji fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije, prema očekivanjima, rast će, dodajući pritisak na već iscrpljene ekosustave.

“Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosustave ako budemo djelovali odlučno i koherentno i ako postignemo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš”, kaže HansBruyninck, ravnatelj EEA.

Ta agencija izdvojila je zeleni plan Europske komisije i njezinu novu stragiju bioraznolikosti kao znake koji bude nadu.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se