Agentica FBI-a se udala za važnog operativca IDIL-a kojeg je trebala istraživati

Greene je lagala svojim poslodavcima o putovanju u Siriji 2014. godine, a razotkrio je CNN. Tridesetosmogodišnjakinja češkog porijekla je bila u zatvoru dvije godine nakon što se vratila u SAD.

Njena priča je trebala biti tajna prema naredbi američkog sudije, ali je otkrivena u ponedjeljak nakon što su otpečaćeni sudski dokumenti.

FBI-ajeva agentica se udala za Denisa Cusperta, njemačkog repera koji je postao IDIL-ov regrut. Prije dvije godine američka vlada ga je označila kao posebnog svjetskog teroristu. U jednom od IDIL-ovih propagandnih videa prikazan je kako drži tek odrubljenu ljudsku glavu.

Grenee je radila za FBI u Detroitu i radila je na slučaju Cusperta od januara 2014. godine. Šest mjeseci kasnije otputovala je u Sitiju kako bi se udala za njega. Poslodavcima je rekla da ide u posjetu svojim roditeljima u Njemačku, ali je otišla u Tursku i prešla granicu sa Sirijom uz pomoć lokalnih IDIL-ovih operativaca.

Agentica je tada još bila u braku s američkim vojnikom. Kada je došla u Siriju preudala se. Cuspert je svoje scensko ime Deso Dogg odbacio i uzeo novo – Abu Talha al-Almani. No, ljubav nije dugo trajala.

“Stvarno sam napravila veliki nered ovdje. Otišla sam, a ne mogu se vratiti. Nalazim se u okrutnom okruženju i ne znam koliko ću ovdje preživjeti, ali nema veze, sada je prekasno”, napisala je Greene u pismu nekoj osobi iz SAD-a.

Mjesec dana nakon što je došla, napustila je Siriju i vratila se u SAD. Priznala je istražiteljima da je rekla Cuspertu da je on meta FBI-eve istrage. Nije poznato kako je uspjela pobjeći sa IDIL-ove teritorije.

Izjasnila se krivom u decembru 2014. godine zbog davanja lažnih iskaza koje uključuju međunarodni terorizam. Odslužila je dvije godine u zatvoru i puštena na slobodu prošlog ljeta.

Trenutno radi kao hostesa u jednom hotelu čije ime i lokacija nisu navedeni.

U oktobru 2015. javljeno je da je Cuspert ubijen u zračnom napadu, a nakon devet mjeseci je ta informacija demantovana.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se