AGROKOMERC: Između nagomilanih dugova, nostalgije i budućnosti (VIDEO)

IZVORRTVUSK

Ostale nekretnine uglavnom su pod hipotekom koje dolaze na naplatu. Od nekadašnje armije zaposlenih u bivšem privrednom gigantu, danas se na spisku radnika firme nalazi oko 120 uposlenika koji rade u Upravi i na objezbjeđenju objekata koji su, nažalost u lošem stanju. Jedan takav, gdje se nalazila baza SFOR-a, sada se predlaže kao potencijalna lokacija za budući migrantski centar. I dok Agrokomerc gubi svoje poslovno-proizvodne dijelove, ostaju obaveze.

Prema riječima Mersada Hamidovića, v. d. direktora, Agrokomwerc ima velike obaveze a najveće su prema PIO/MIO osiguranju. Kako tvrdi, trenutno su te obaveze u iznosu od 35 miliona maraka, dok su druge obaveze prema radnicima 30 miliona maraka. To su dvije stavke gdje Agrokomerc ima najveća dugovanja. Kako još navodi, smanjuju se obaveze i kroz rješavanje radnika obaveza kroz financijsku konsolidaciju.

Hamidović, kojem ističe šestomjesečni mandat kaže da  su se problemi oko Agrokomerca gomilali godinama i sada se pokušava zaštiti preostali dio imovine. Ovih dana kreću i aktivnosti na prijavi nekretnina firme koji se nalaze van BIH. Kako kaže najviše imovine ima u Karlovcu, veći broj poslovnih prostora agencija će prodavati a sav taj novac planirano je da ide striktno za uvezivanje radnig staža radnika.

Direktor Hamidović vjeruje da će se značajan dio imovine kompanije uspjeti povratiti zašto postoji potrebna dokumentacija, te s tim u vezi pojačan je i rad advokata koji trebaju odraditi ovaj posao.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se