11.1 C
Bihać
Srijeda, 28 Oktobra, 2020

“Agrokomerc” je moguća lokacija za smještaj migranata u USK

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je danas da će BiH i dalje zadržati humani odnos prema migrantima te da će se nastaviti ponašati u skladu s važećim zakonima o azilu i strancima, ali i zadržati međunarodne standarde u postupanju s migrantima.

Zvizdić je to novinarima kazao nakon susreta s ministrima sigurnosti i ljudskih prava i izbjeglica BiH Draganom Mektićem i Semihom Borovac, premijerima Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona Fadilom Novalićem i Huseinom Rošićem te gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, koji su danas u Sarajevu razgovarali o zbrinjavanju migranata.

Kako je najavio Zvizdić, BiH će nastaviti osiguravati istočne bh. granice odakle dolaze migranti te će i dalje zapriječiti sve nelegalne rute, pojašnjavajući da su u posljednjih nekoliko dana zabilježena dva ilegalna prijelaza, a policajci iz Brčkog i Republike Srpske su već upućeni na te prijelaze.

– Kada su pitanju migranti koji su već ušli u BiH, njihova dva fokusna odredišta su Sarajevo i okolina USK te očekujemo da će se naredne sedmice značajno poboljšati uvjeti jer će kasarnu u Hadžićima Crveni križ osloboditi i ona će se infrastrukturno osposobiti da bi bila prihvatni centar za migrante – podvukao je Zvizdić.

Napomenuo je da su svi orijentirani da se pruži pomoć USK, posebno gradu Bihaću i Velikoj Kladuši da bi se riješilo ovo pitanje, ali i sačuvao nivo sigurnosti javnog reda i mira te osigurao smještaj migrantima koji bi bio na nivou dostojnom čovjeka.

USK i Vlada Federacije BiH do kraja sedmice trebali bi dostaviti prijedlog lokaliteta na kojem bi se trebao napraviti kombinirani smještaj za migrante za šta su sredstva već osigurana te će inženjeri i drugi eksperti posjetiti USK i definirati status i stanje u tim objektima.

Najavio je i da će biti ispražnjeni objekti u kojima dio migranata pokazuje asocijalno ponašanje i koji počinju remetiti javni red i mir u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolini.

Zvizdić tvrdi da migranti i dalje žele napustiti BiH te je neistinima nazvao izjave pojedinih političara koji pokušavaju nevolju ljudi i migrantsku krizu iskoristiti u jeftine političke i populističke svrhe, jasno naglasivši da još niko nije dobio azil niti ima govora o tome da su pojedincima data državljanstva.

Također, nastavit će se pratiti situacija u regiji i Grčkoj te propusnost granica prema Evropskoj uniji, ali će se prema migrantima i dalje odnositi na human način, no BiH, kaže Zvizdić, neće ostati neka vrsta sabirnog centra za migrante na Balkanu te će u onom kapacitetu u kojem budu mogli dalje ići prema Evropi u istom tom kapacitetu moći ulaziti u BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić osvrnuo se na objekte u koje bi migranti trebali biti smješteni, ali to tek treba da se utvrdi u ponedjeljak kada će se vidjeti šta je od objekta pogodno za ovu funkciju jer je potrebno odabrati najpogodnije od njih, od kojih bi jedan mogao biti Agrokomerc.

Premijer USK Husein Rošić potvrdio je da je situacija u tom kantonu za sada pod kontrolom sa aspekta sigurnosti, ali i širenja bolesti i migrantima se svakodnevno pruža skrb, a nakon zabilježenih asocijalnih ponašanja osigurana je i stalna policijska kontrola.

– Utvrđivanje jedne lokacije na kojoj bi bili smješteni migranti omogućilo bi kontrolu sa aspekta sigurnosti i pružanje elementarnih ljudskih potreba – istaknuo je Rošić, upozorivši i da neki od njih konzumiraju opojne droge.

Ipak, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK vrši stalnu kontrolu, a osobe koje iskazuju takvo ponašanje stavljaju se u pritvor i nakon puštanja na slobodu nastavljaju biti praćene.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je da je ovaj grad pokazao adekvatan nivo organizacije i humanosti te su reagirali na vrijeme, a ovaj sastanak pokazuje da postoji i podrška viših nivoa vlasti.

Napomenuo je i to da nije bilo Međunarodne organizacije za migracije ove stvari završile bi lošije, a pomoć su im pružile i druge lokalne humanitarne organizacije.

Današnji sastanak imao je za cilj rješenje pitanja povećanog broja migranata u BiH, a posebno na području Unsko-sanskog kantona, te je razgovarano o načinu zbrinjavanja osoba koje se vode kao migranti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Automobil se prevrnuo kod Bihaća

U mjestu Kostela kod Bihaća večeras se dogodila saobraćajna nesreća. Prema prvim informacijama, automobil se prevrnuo. Građani su prvi pritekli u pomoć. Za sada nema informacija...

STRAŠNE BROJKE U PROTEKLA 24 SATA, NA POMOLU LOCKDOWN...

Od 54 poslana uzorka na Kliničko univerzitetski centar u Sarajevo 20 je pozitivnih, dok je od 55 uzoraka testiranih u MIKR0BI0L0ŠK0J LAB0RAT0RIJI KB Bihać...

Fizički napao čovjeka lopatom u Velikoj Kladuši (VIDEO)

Ovih dana društvenim mrežama kruži video snimak na kojem se vidi kako jedno lice napada drugo i to lopatom. Prema komentarima na snimak mogu se...

Najnovije

Neispravna oba respiratora “Srebrene maline” dopremljena u Kantonalnu bolnicu Goražde

Od dva respiratora, koliko je iz kontingenta od 100 aparata koje su kupili firma „Srebrena malina“, Federalna uprava civilne zaštite i Vlada FBiH, dopremljeno...

Automobil se prevrnuo kod Bihaća

U mjestu Kostela kod Bihaća večeras se dogodila saobraćajna nesreća. Prema prvim informacijama, automobil se prevrnuo. Građani su prvi pritekli u pomoć. Za sada nema informacija...

STRAŠNE BROJKE U PROTEKLA 24 SATA, NA POMOLU LOCKDOWN U KRAJINI! U protekla 24 sata čak 52 novozaraženih i šest preminulih!

Od 54 poslana uzorka na Kliničko univerzitetski centar u Sarajevo 20 je pozitivnih, dok je od 55 uzoraka testiranih u MIKR0BI0L0ŠK0J LAB0RAT0RIJI KB Bihać...

Oboljeli od multiplog mijeloma u BiH lijekove sami nabavljaju, koštaju oko 1000 KM

Multipli mijelom je vrsta karcinoma koštane srži koji se javlja u plazma ćelijama, a koje se normalno nalaze u koštanoj srži i kod zdravih...

Popravljaju i rapoloženje: Zašto svaki dan treba jesti mandarine

Sezona je mandarina. U nastavku, donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi ovo ukusno voće trebali konzumirati svakog dana: 1.Imunitet i vitka linija Kao idealna namirnica...

Novi podaci s KCUS-a: I večeras potvrđen veliki broj zaraženih u Sarajevu

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na koronavirus testirano je još 298 uzoraka. Kako je za Radiosarajevo.ba porvrdila prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica...

Fizički napao čovjeka lopatom u Velikoj Kladuši (VIDEO)

Ovih dana društvenim mrežama kruži video snimak na kojem se vidi kako jedno lice napada drugo i to lopatom. Prema komentarima na snimak mogu se...

Neispravna oba respiratora Srebrene maline koje je dobila bolnica u Goraždu

Za jedan je odmah ustanovljeno da nije ispravan, zbog čega je vraćen, dok je drugi atestiran, međutim, pokazalo se da ni on nije ispravan,...
58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se