8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Ajla Tia Begović: ”Vjerujem da svako od nas na svoj način ovaj svijet može učiniti boljim”

1.Kako ste zapravo počeli sa vašom profesijom?

-Moje prvo pojavljivanje je bilo na dječijem festivalu „Djeca pjevaju hitove“ 2001. godine nakon čega sam pohađala i završila osnovnu muzičku školu „Avdo Smajlović“ u Visokom. Učestovala sam na brojnim dječijim festivalima, pjevala u vokalno-instrumentalnom ansamblu u kojem smo pjevali od sevdalinki i makedonskih narodnih pjesama do najpopularnijih stranih hitova. 2007. godine bila sam solista dječijeg hora „Princes krofne“ Sarajevo, nakon čega su uslijedila brojna gostovanja na manifestacijama i otvorenjima.

Ako pričamo o profesionalnoj karijeri, onda je to svakako moja prva pjesma “Bolji Svijet” snimana 2019. i početkom 2020. Objavili smo je u toku vanredne situacije i obzirom na novonastalu situaciju zadovoljna sam brojem slušanja.

2. Koliko ste vjerovali u sebe, da li je bilo trenutaka da odustanete?

-Vjerujem da svako od nas na svoj način može učiniti ovaj svijet boljim. Posebno je lijepo moći raditi posao koji voliš. Svi se susrećemo sa raznim izazovima i u poslu koji radimo i privatno, ali izazovi su tu da nas učine jačim.

3. Ko vam je najveća podrška?

-Najveću podršku mi pružaju roditelji, porodica i prijatelji, a najviše od svih, na samom početku, me podržavala prof. pjevanja u muzičkoj školi i muzički saradnici.

4. Napravite paralelu koliko se prije a koliko danas se mora ulagati u karijeru?

-Mislim da je danas generalno narušen sistem vrijednosti. Međutim, vjerujem da ono što je kvalitetno nađe uvijek svoj put do slušaoca i da će opet doći period kada će se više pažnje posvećivati nekim poučnijim tekstovima, koji imaju više duše. Nekada se ljudi neke muzike zasite, pa požele nešto novo, a i ukusi su različiti, tako da nema pravila.

5. Kako komentarišete današnje COVERE?

-Coveri su prilika da izvođači na sebi svojstven način interpretiraju neku od njima najdražih pjesama. Tokom vanredne situacije objavili smo i cover Live iz Studija G sevdalinke “Kraj Potoka Bistre Vode”.

6. Planovi za budućnost?

-Bože zdravlja svima nama, prije svega. Ako Bog da nove pjesme su u planu.

7. Omiljen izvođač i zašto?

-Imam više omiljenih izvođača, stranih, ali i domaćih, čije pjesme slušam još od djetinjstva i koje rado pjevam i slušam i danas.

8. Nekad i sad paralela između zabavne, strane i današnjih narodnjaka?

-Pored domaće muzike, veliki sam ljubitelj i strane muzike. Kao slušalac smatram da je i prije bilo, ali da i danas ima kvalitetnih pjesama, sve zavisi od ukusa. Najvažnije je da muzika oplemeni i pošalje poruku bez obzira da li se radi o domaćem ili stranom izvođaču.

9. Za 10 godine vidite se gdje?

-Vidim se na većim scenama kao prepoznatu umjetnicu sa mnogo kvalitetnih i slušanih pjesama. Kao što kaže stih moje pjesme “Sanjaj snove da se ostvare…”.

10. Komentar na najgori i najbolji stajling nekih javnih ličnosti?

-Dobar stajling je stajling koji se uklapa u muzičku priču tj.muzički spot, jer danas se muzika više gleda nego prije. Smatram da treba slušati mišljenje stilista koji su tu da pomognu i daju stručno mišljenje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se