6.9 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021
Array

Akademik emeritus Abdulah Šarčević preminuo u 92. godini života

Istaknuti i dugogodišnji redovni član Akademije nauke i umjetnosti BiH i profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, akademik Abdulah Šarčević, preminuo je u 92. godini, saopćila je ANUBiH.

Akademik Šarčević rođen je 1929. godine u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta. Studij filozofije Završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1952. Na istom Sveučilištu odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom: Kriza povijesti i suvremenost – Filozofija egzistencije Karla Jaspersa 1967. godine.

Bio je profesor filozofije u gimnaziji u Banjoj Luci u periodu 1952–1954. U periodu 1954–1959. radio je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a od 1959. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prošao je sva univerzitetska zvanja. Predavao je na Pima Community College u Tucsonu, Arizona, SAD. Učestvovao je na brojnim simpozijumima diljem svijeta. Objavio je preko 28 djela iz područja savremene filozofije, povijesti filozofije, filozofije kulture, filozofije umjetnosti i estetike, ontologije i hermeneutičke filozofija, filozofije etike, filozofije jezika itd.

Za istaknut doprinos dobio je više nagrada i odlikovanja:

Povelja za izvanredne doprinose napretku Filozofskog fakulteta u Skoplju,

Odlikovanja za rad na Univerzitetu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu,

Povelja izdavačke kuće “Svjetlost”,

Nagrada “Veselin Masleša”,

Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva,

27-julska nagrada.

Ohridska Akademija za humanizam dodijelila je akademiku Abdulahu Šarčeviću Svjetsku nagradu za humanizam za 2021. godinu.

Akademik Šarčević izabran je 1981. godine za dopisnog člana ANUBiH, a 1990. godine za redovnog člana. Ove godine akademiku Šarčeviću trebala je biti uručena povelja za 40 godina članstva u ANUBiH.

Datum i vrijeme ukopa akademika Abdulaha Šarčevića bit će naknadno objavljeno.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upućuje izraze iskrenog i dubokog saučešća porodici i prijateljima, navodi se u saopćenju.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se