28.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Akcija SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH: Vrbovali Ukrajinke radi prostitucije

Dugotrajnom i temeljitom istragom, prikupljeni su dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih, djevojaka sa područja Ukrajine, organizirale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara

IZVORavaz.ba

Po nalogu Tužilaštva BiH realizirana je akcija u borbi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije na području Mostara, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

– Žrtve kaznenih djela su državljanke Ukrajine, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korsit. Tužitelj i istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nalaze se na terenu u Mostaru, gdje koordiniraju aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, koje se odnose na lišenje slobode i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije. Jedan pretres realiziran je i na području Banja Luke, gdje je ostvarena suradnja sa MUP-om RS – saopćeno je.

Dugotrajnom i temeljitom istragom, prikupljeni su dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih, djevojaka sa područja Ukrajine, organizirale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara.

– Nakon smještaja u Mostaru, osumnjičene su organizirale pružanje seksualnih usluga u jednom hotelu na području Mostara, te su od oštećenih uzimale dobijeni novac. Prema prikupljenim dokazima, počinjenje ovih kaznenih djela, odvijalo se u periodu od najmanje 6 mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se