Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ako idete na zimovanje, ovo su stvari koje će vam putovanje učiniti...

Ako idete na zimovanje, ovo su stvari koje će vam putovanje učiniti ugodnijim

0

ODLAZAK na zimovanje je nerijetko vrlo zahtjevna pustolovina, a u njenoj uspješnosti su planiranje puta i samo vozilo od velike važnosti.

Svi koji su se jednom uputili na zimovanje, znaju koliko su opsežne pripreme za to izbivanje od nekoliko dana izvan mjesta boravka. A sa svakim članom više u obitelji, misija postaje kompleksnija, posebno u domeni optimizacije prostora u automobilu.

Sanjke, skije, jakne i odijela, sve su to predmeti koji zauzimaju puno prostora i nerijetko jednostavno ne stanu u teretni prostor automobila.

Usprkos činjenici da su automobili danas sve veći, mjesta nikad dovoljno. Čak ni u crossoverima s izdašnim mjerama, gdje ponuda prostora inače nije problem. Krovne kutije su tu od velike pomoći, posebno ako sa sobom nosite redovito nezgrapne artikle za bavljenje zimskim sportovima.

A u tom pogledu skijanje je kao najčešći odabir razonode na zimovanju i jedan od najboljih primjera koji pokazuje zašto su krovne kutije odličan izbor. Skije, štapovi i pancerice lako će se ugurati na krov, a pritom će i prtljažnik ostati suh. Posebno ako nemate smještaj uz stazu, već morate vozilom ići do skijaških staza. Dodatnih 10% u potrošnji goriva i nešto viša razina buke su u takvom ozračju nebitni. Pritom imajte na umu da je najjednostavnije rješenje kupiti krovnu kutiju iz programa opcija za automobil koji posjedujete, dok je najpovoljnije rješenje za one koji često ne putuju tjedni najam kutija.

Druga opcija za sve koji na putovanju ne ispune sva sjedala i mogu si priuštiti luksuz preklapanja naslona je torba za skije. Ona će spriječiti prodor vode od otopljenog snijega u kabinu, ali i moguće oštećivanje kabine koje bi oštri bridovi skija mogli izazvati.

No prtljaga nije jedina stvar na koju valja misliti pri odlasku na zimovanje. Kad su putnici u pitanju, komfor je najvažniji, a tu ne mislimo samo na prostranost već i na mogućnost grijanja. Dodatni ventilacijski otvori na stražnjem grebenu optimizirat će širenje toplog zraka i olakšati višesatno putovanje kada mnogima uslijed sjedenja cirkulacija lagano kapitulira.

Naravno, za ubiti vrijeme od velike pomoći je infotainment, a jedan od važnijih dodataka danas u automobilu je i USB priključak za punjenje perifernih uređaja.

Sve dosad rečeno ne spada u domenu ekstremno skupih dodataka.

No zadnji, koji će dati točku na i bilo kojem putovanju, su vozne osobine vozila koje nisu jeftine. A performanse, posebno kad su u pitanju komfor i sigurnost, proporcionalno rastu s cijenom. Oni koji nisu skloni kompromisima će u osvajanju renomiranih skijaških destinacija redovito birati ono najbolje, povišena vozila s pogonom na sve kotače. A u toj grupi je ponuda nešto skromnija i limitirana isključivo na renomirana imena koja u današnjem svijetu imaju težinu bez obzira na zemljopisnu dužinu i širinu.

Loading...