Ako na mladima svijet ostaje, neka ostane na visoko moralnim ljudima!

U prostorijama EU info centra u Sarajevu, 7 juna je održan panel događaj u organizaciji Udruženja “Djeca stubovi svijeta”, na kojem je prisustvovao veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Djeca su imala priliku da iznesu svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, kao i svoju viziju budućnosti. Tokom diskusije, dominirala je tema korupcije u našem društvu. Naime, Šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin i predsjednica Udruženja “Djeca stubovi svijeta” Fatima Hukić potpisali su Povelju ovog Udruženja poručivši da djeca iz Bosne i Hercegovina shvataju da je evropska budućnost BiH i regiona njihova budućnost.

Održana je i kratka diskusija, koja je okupila učenike i uključila ih u razgovor o borbi protiv korupcije i ulozi mladih ljudi na putu BiH ka EU. Učesnici su imali priliku razgovarati i čuti o mogućnostima koje im donosi društvo bez korupcije. “Vi sada dajete svije mišljenje, ideje, iznosite svoje potrebe i na taj način se približavate evropskim standardima. U demokratiji kakva je BiH, korupcija je najveća prijetnja s kojom se suočavaju obični ljudi, vi, mladi, djeca zaista najviše trpite zbog korupcije. Jer korupcija to čini jednom društvu”, rekao je Asin. U raspravi o korupciji, djeca su se uglavnom složila kako borba protiv korupcije kreće od svakog pojedinca, jer se protiv korupcije mogu boriti osobe visokih moralnih načela koje neće pristati na korupciju, ali istovremeno i hrabre osobe koje neće imati problem da prijave svaki oblik mita i korupcije kada se suoče s njom. “Vjerujemo da djeca zaslužuju da im se kaže istina.

Dakle, u ime EU, bit ću iskren prema vama. Ono što vam ja govorim je da trebate da učite marljivo, da radite marljivo, trudite se i ne odustajete. Oslonite se na sebe i budite ponosni na svoje uspjehe. Manje korupcije znači više sredstava, mogućnosti za vas i vaše vršnjake, bolji život u vašoj zemlji, ne negdje drugo. Vi u svojoj zemlji budite primjer drugima. Vi ste stubovi ovog društva”, poručio je Asin.

Udruženje “Djeca stubovi svijeta” će održati svoj 4. Međunarodni kongres djeteta u septembru ove godine. Deklaracija Udruženja je sačinjena na prvom ovakvom skupu u julu 2000. godine u Sarajevu, na inicijativu predsjednice Udruženja, profesorice Fatime Hukić. Hukić je podsjetila da je na prvom Međunarodnom kongresu poručeno da problem čovječanstva nije nedostatak stručnjaka pojedinih oblasti nego gubljenje čovjeka u ljudskom biću. Udruženje ima za cilj da pošalje u svijet pozitivnu poruku od djece iz Bosne i Hercegovina, koja shvataju da je evropska budućnost BiH i regiona njihova budućnost. “Vjerujemo da maksimalnim zalaganjem udruženja i podrškom institucija u BiH i međunarodnih institucija buduće generacije će sigurnije, dostojanstvenije koračati svojom lokalnom zajednicom, državom, planetom Zemljom.

A to će samo ako budu usvajali visoka moralna načela i kvalitetno obrazovanje”, pojasnila je Hukić. Prema njenim riječima, djeca BiH, našeg regiona gdje želimo partnerstvo, rođena su na velikoj granici Istoka i Zapada. “Neko bi rekao na vjetrometini. Ja ne. Naša djeca su počašćena da su im i Istok i Zapad tako blizu da mogu usvajati sve što je dobro, lijepo i na Istoku i Zapadu, a da budu odgojeni tako da kažu ne svakom zlu odakle god dolazilo”, kazala je Hukić. Asin je na kraju istakao kako djeca zaslužuju da im se kaže istina, a to znači da se bolje i pravednije društvo može stvoriti samo stalnim učenjem i poštenim i vrijednim radom. Samo tako se može napredovati na evropskom putu. Deklaracija Udruženja “Djeca stubovi svijeta” napisana je na prvom ovakvom skupu održanom u julu 2000. godine u Sarajevu, a inicijativu je pokrenula predsjednica Udruženja, profesorica Fatima Hukić.

Udruženje “Djeca stubovi svijeta” će, prema planu, u septembru održati svoj 4. međunarodni kongres djeteta s kojeg će u svijet biti upućena pozitivna poruka djece iz Bosne i Hercegovine koja shvataju da je evropska budućnost Bosne i Hercegovine i regiona ujedno i njihova budućnost.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se