Alarmantno: BiH prijeti nestašica lijekova!

IZVORavaz.ba

Neizvjesnost pritišće i srčane bolesnike.

Alarmantni podaci 

Razlog za ovakvu situaciju krije se u tome što će uvoznici i distributeri ubuduće morati prodavati lijekove po novim cijenama određenim Pravilnikom pa bi, zbog razlika s tenderskom cijenom, moglo doći do nestašice mnogih medikamenata.

Ove alarmantne podatke otkrili su nam sami distributeri, navodeći da im Agencija za lijekove još nije dala nikakvu preporuku kako će se primjenjivati Pravilnik na cijene lijekova koje na tenderima nabavljaju bolnice, fondovi, apoteke…

– Do nestašice može doći i ako budu raspisivani tenderi za nabavke lijekova po novim propisanim cijenama – kazao nam je jedan zastupnik distributera.

On objašnjava da tenderska procedura, zbog mogućih žalbi, može potrajati čak i nekoliko mjeseci!

Bez odgovora 

Novi Pravilnik o cijenama, na čije se usvajanje čekalo od 2008. godine, objavljen je 13. januara. Tada je veletrgovcima dat rok do 7. maja da usklade cijene s novim propisom.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH jučer nisu odgovorili na naš upit. Ni iz entitetskih ministarstava nismo dobili nikakav odgovor ni pojašnjenje šta će se desiti s tenderima.

Odranije je poznato da bi lijekovi trebali pojeftiniti od 20, a neki i 80 posto.

Problem s vakcinama protiv trbušnog tifusa

Agencija za lijekove jučer je na svojoj internetskoj stranici obavijestila pacijente o nestašici vakcina protiv trbušnog tifusa.

– Proizvođač „Sanofi Pasteur S. A.“ obavijestio nas je da je došlo do problema u snabdijevanju tom vakcinom, ali da očekuje skoru normalizaciju situacije – navode iz Agencije, uz pojašnjenje da vakcine kojih još ima na tržištu ispunjavaju potrebne standarde i da se mogu nesmetano koristiti.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se