Ambasador Wigemark i premijer USK Rošić razgovarali o rješavanju prihvata migranata

Ambasadora Wigemarka, u Bihaću je primio Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona sa resornim ministrima Draganom Polimancem i Nikolom Findrikom.

Razgovaralo se o dešavanjima vezanim za problem prihvata velikog broja ilegalnih migranata kojih je najviše na privremeno određenim, neuslovnim lokacijama u Bihaću i Velikoj Kladuši, a Evropska unija već provodi niz aktivnosti kako bi pomogli BiH u rješavanju problema. Prvenstveno to se odnosi na finansijsku pomoć. Međunarodnoj komisiji za migracije i ostalim organizacijama, koje brinu o humanim aspektima, na raspolaganju je 1,5 milion eura od Evropske unije, a tokom augusta Bosni i Hercegovini bi na raspolaganju trebalo biti još šest miliona eura za rješavanje krize sa kojom je suočena kao zemlja tranzita.

Premijer Rošić infomisao je ambasadora Wigemarka da je većina predstavnika gradova i općina USK saglasna da zajednički traže rješenje, iako insistiraju da državni nivo preuzme odgovornost. Za sad riješen je problem smještaja porodica sa djecom i djece bez roditeljske pratnje, koji će sutra ujutro biti izmješteni u hotel Sedra nadomak Cazina.

– Žao mi je što se politizira svaki pokušaj da se nađe lokacija koja bi zadovoljila kriterije za izgradnju privremenog prihvatnog centra, koji bi bio kontrolisan, koji bi nam pomogao da kontroliošemo dalju situaciju i omogućio da pružimo osnovne uvjete tim ljudima, do rješavanja njihova statusa. I iz EU nam potvrđuju da ne žele da ovo bude trajno rješenje. Do sutra ću imati informaciju da li su se gradonačelnici i načelnici usaglasili oko potencijalno nove lokacije za takav centar, kazao je Rošić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se