Ambasador Wigemark u posjeti Cazinu

–„Ja sam danas u Cazinu kako bi smo razgovarali o temi razvoja lokalnih zajednica u kontekstu jedne inicijative koju EU planira u narednom periodu, a podrazumijeva intenziviranje aktivnosti upravo na lokalnim razinama“, kazao je ambasador Wigemark istaknuvši; -„Cazin je jako dobar primjer lokalne samouprave koja, prema našim informacijama, ima zaista odgovarajuće upravljanje finansijama. Imate uravnotežen budžet u ovoj općini i generalno, riječ je o jednoj lokalnoj samoupravi koja je, uz relativno ograničena sredstva, bila dosta uspješna u svom dosadašnjem učinku. Čak i u izostanku snažnije podrške s viših razina vlasti“.

Po riječima ambasadora Wikemarka, mora se uzeti u obzir da je položaj Cazina vrlo specifičan jer je on jedna od važnijih raskrsnica puteva u zemlji, ali i prema susjednoj Hrvatskoj koja je sada članica EU i to nas dovodi do jedne šire priče o povezivanju odnosno o tzv. agendi za povezivanje koja je rezultat Berlinskog procesa te nekih drugih dešavanja koja su predviđena za ovu godinu, uključujući i predstojeći samit u Trstu u julu, gdje će se više govoriti upravo o ovoj temi regionalnog povezivanja.

  Za gradonačelnika Ogreševića, ovo je bila prilika za isticanje nekih od prioritetnih ciljeva koje općina Cazin ima i nastoji realizirati u što skorijem periodu: -„Naravno, otvorili smo puno pitanja s obzirom da neke projekte u saradnji s EU već realiziramo. Nama svakako za razvoj poduzetništva treba podrška u javnom sektoru, ali i našim kompanijama kojih imamo oko dvije hiljade, a kojima je nužna podrška za razvoj njihovih poslovnih ideja i naravno, otvaranje novih radnih mjesta. Mislim da tu treba tražiti prostor i fondove gdje bi mogli razgovarati i tražiti mogućnosti ulaganja. Takođe, sam iskoristio priliku da istaknem problem graničnih prijelaza Tržačka Raštela i Hadžin potok i njihove prekategorizacije te zamolio ambasadora da svojim autoritetom utiče i relevantne faktore upozna o ovom problemu da bi smo mi na ovom području imali veći broj graničnih prijelaza, barem za međunarodni putnički saobraćaj. Na taj bi smo način smanjili gužve u Maljevcu i na Izačiću i svi su argumenti u tom smislu na našoj strani te bi u perspektivi ova naša inicijativa trebala biti prihvaćena i realizirana“, naglasio je.

  Na susretu se razgovaralo i o aktuelnom pitanju eventualnog povećanja akciza, čije bi uvođenje najviše pogodilo poljoprivredne proizvođače kojih je na našem području jako puno.

  -„Gospodin načelnik i njegove kolege iz A SDA su izrazili svoju zabrinutost kada je riječ o jednom od najvažnijih pitanja koje je prisutno proteklih mjeseci, a tiče se povećanja akciza i kakvi bi efekti bili na poljoprivredne proizvođače da se akcize povećaju. Jasno je da smo se svi složili da se apsolutno mora naći neko rješenje da se odgovori na zabrinutost ne samo poljoprivrednih proizvođača nego i ostalih građana koje bi akcize mogle pogoditi i naravno da se svi slažemo da se moraju naći odgovarajući modaliteti za utrošak sredstava, da se mora osigurati transparentnost, da se mora osigurati odgovornost u trošenju sredstava da se izbjegne da novac odlazi u neke crne rupe“, rekao je ambasador Wigemark.

  -„Naš stav je na prvom mjestu odgovornost u upravljanju javnim sredstvima i javnim interesima. To je obilježje Grada Cazina. Svakako da nismo sretni kada na nivou države ili Federacije imamo financijsku nestabilnost kao proizvod dugogodišnjeg neracionalnog i neodgovornog upravljanja sredstvima, da onda mi koji se odgovorno ponašamo i naši građani, da moramo svi zajedno sanirati takvo stane kroz kreditna zaduženja, kroz nove poreze, itd. Od 2009.godine do danas je prikupljeno gotovo 6,5 milijardi maraka od akciza. Prvo što bi trebalo je informirati građane naše države kako su utrošena ta sredstva. Znači, utrošak tih sredstava opravdati pa onda tek razgovarati eventualno o potrebi da se uvode neke nove takse, porezi i sl. Znači, mi u ovom trenutku nismo spremni podržati nove poreze i nove akcize kad nemamo odgovore na ova pitanja. Nije bilo komunikacije kad su u pitanju vlasti na nivou države i Federacije, nisu iznošeni argumenti, mi nismo uključeni  u takve razgovore. Prema tome, u takvim bi okolnostima bilo nerealno da mi dajemo podršku jednom takvom zakonskom projektu. Naravno, ako se o tome bude moralo razgovarati u narednom periodu da to mora biti transparentno i da se mora čitav taj proces uozbiljiti“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

  Ambasador Wigemark izrazio je zadovoljstvo činjenicama da će Grad Cazin u toku ove godine postati prva općina u BiH koja je potpuno očišćena od mina, kao i uspješnom saradnjom ovog Grada s mnogim evropskim organizacijama i institucijama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se