Ambasadori država članica EU i šef Delegacije EU sastali se sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem

Ambasadori svih država članica EU prisutnih u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, Lars-Gunnar Wigemark, danas su se u Sarajevu sastali sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem.

Ambasadori su napomenuli da je vladavina prava temeljni dio procesa integracije u EU i da se očekuje da upravo to pitanje izuzetno značajno zastupljeno u nadolazećem Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Cjelokupno civilno društvo ima punu podršku Evropske unije u zahtjevima davlasti preuzmu odgovornostza provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

U svjetlu obilježavanja Dana ljudskih prava 10. decembra, ambasadori EU su razgovarali o pritiscima na djelovanje civilnog sektora i slobodu govora u Bosni i Hercegovini. Podcrtano je da svi akteri trebaju djelovati u duhu poštivanja. Ambasadori su pohvalili neumorne napore g. Memića i g. Dragičevića da mirnim putem traže pravdu za tragične smrti svojih sinova.

Kao i svi građani BiH, g. Memić i g. Dragičević imaju pravo očekivati temeljite i profesionalne istrage o svim teškim zločinima od strane relevantnih agencija za provođenje zakona i pravosuđa. Ništa manje se ne traži od bilo koje zemlje koja teži članstvu u Evropskoj uniji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se