13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Amel Tuka svečano otvorio atletsku stazu u Vogošći

Nakon tromjesečnog rada, uređenja i markacije atletske staze, danas je simbolično na Svjetski dana trčanja - „World Run Day“ koji se obilježava širom svijeta zvanično otvorena atletska staza na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći.

Stazu je svečano otvorio Amel Tuka, najbolji atletičar u historiji Bosne i Hercegovine, zajedno sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenanom Alikadićem i načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem.

Nakon simboličnog kruga za zdravlje i svečanosti otvaranja atletske staze koji su istrčali Tuka, Alikadić i Smajić, prisutnima su se obratili svi oni.

Ministar Alikadić je kazao “da je kontinuiran sistemski rad doveo do toga da danas imamo vrhunsku atletsku stazu koja će biti na raspolaganju ne samo atletičarima nego i ostalim sportskim klubovima”.

Naveo je da će atletsku stazu u Vogošći koristiti i klubovi iz regiona.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije atletske staze na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći iznosi 701.972,24 KM. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Vogošća.

U svom obraćanju, načelnik Smajić je zahvalio Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta KS na izdvojenim finansijskim sredstvima kako bi se ovaj projekt završio.

Najavio je da će se nastaviti sa obezbjeđenjem rekvizita i dugih sadržaja koji će omogućiti da veliki potencijal u atletici koji ima Vogošća doživi obnovu, a time značajni rezultati u ovom sportu koji će promovisati kako Vogošću tako i Bosnu i Hercegovinu.

Amel Tuka je istakao kako je presretan zbog ovog događaja.

“Staza je vrhunski napravljena, kao staze u Zenici i Italiji, gdje ja treniram. Zahvaljujem se svima koji su omogućili da mladi atletičari imaju gdje trenirati. Nakon izgradnje nekog sportskog objekta za par godina stignu i rezultati. Vjerujem da će vogošćanski atletičari početi postizati vrhunske rezultate i na taj način biti ambasadori svoje općine i Bosne i Hercegovine”, istakao je Tuka.

Također je obećao da će kada god bude imao vremena doći da trenira u Vogošći.

Rekonstrukcija atletske staze na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći podrazumijevala je skidanje postojeće betonske podloge, postavljanje drenaže, nivelisanje i asfaltiranje staze, uređenje odvodnog kanala, postavljanje rešetki na odvodnom kanalu i postavljanje ivičnjaka, kao i postavljanje i bojenje tartana na svim površinama i iscrtavanje linija.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se