Danas je redakcija KRAJINA.BA portala dobila zabrinjavajući email od grupe građana Bosanskog Petrovca u kojem stoji da u ovom gradu vlada anarhija i da se za to potrudio njihov načelnik Zlatko Hujić.

U pismu stoje neke od činjenica da iz Bosanskog Petrovca gotovo svakodnevno odlaze mladi ljudi i da je ovaj grad postao grad staraca, a sve zbog ponašanja vlasti u ovom gradu.

Prije svega radi se o uhljebljavanju osoba bliskih vlastima u državne službe i javne ustanova o kojima su svjedočili i novinari KRAJINA.BA portala koji su pisali i tekstove o ovim slučajevima.

Pored toga spominjao se i slučaj “ARIFAGIĆ” i njegovo veliko imanje koje je dobio na koncesiju od načelnika Hujića,ali i svega onoga što je Arifagić trebao napraviti, a još uvijek nije napravio, o čemu smo također pisali nekoliko puta i utvrdili činjenično stanje.

Nakon toga smo pisali o uklanjanju kioska u centru grada, a koji je direktno smetao lokalu koji je igrom slučaja, tvrde građani Bosanskog Petrovca u vlasništvu načelnika Hujića. Treba spomenuti da je grad, ali ujedno i lokal načelnika Hujića dobio i asfaltirani parking u neposrednoj blizini, dok naprimjer parking kod opštine, gdje se dočekuju razne delegacije, nije asfaltiran.

Međutim, sad dolazimo do puno ozbiljnijih stvari i pokušaja načelnika Hujića da izvrši pritisak na vjećnike Bosanskog Petrovca da donesu odluku kojom će određenu državnu imovinu prebaciti pod ingirenciju opštine kako bi on, kao apsolutni vladar opštine, upravljao, davao pod koncesiju, a možda čak i prodavao tu imovinu.

Naime, neslužbeno saznajemo da se radi o državnoj zemlji Oraško brdo i Prkosi koje se nalaze jedna pored druge, a koje su veoma zanimljive i atraktivne lokacije za mnoge privrednike.

Sve bi to bilo super,a vjerovatno i prošlo na Opštinskom vijeću da se pojedini vjećnici nisu zapitali da li je to po zakonu? Nije mala stvar oduzeti državi imovinu i prebaciti je na opštinski nivo, zar ne?

Opštinsko vijeće je donijelo zaključak da se cijela situacija preispita i da se traži mišljenje opštinskog pravobranioca koje vam prenosimo u cjelosti:

Naravno, mišljenje opštinskog pravobranioca, pravno gledajući, je glasilo da je nemoguće državnu imovinu dati opštini Bosanski Petrovac, a zatim je zatražio mišljenje i Federalnog pravobranioca, na šta smo dobili konretan i konačan odgovor.

Naravno mišljenje Federalnog pravobraniteljstva je također NEGATIVNO, a pored toga “očitana je pravna bukvica” načelniku i svim njegovim savjetnicima koji su ga mimo svih pravnih osnova savjetovali i pokušali “progurati” nezakonitu odluku.

Nakon ovog silnog sramoćenja načelnik Hujić je na zadnjoj sjednici Opštinskog vijeća pokušao “progurati” ovu tačku na Dnevni red kako bi se o njoj ponovo raspravljalo i glasalo, ali su vijećnici Bosanskog Petrovca prepoznali namjeru načelnika i svojim glasom protiv Dnevnog reda sačuvali državnu imovinu.

Redakcija KRAJINA.BA portala je kontaktirala i nekolicinu vijećnika koji su nam potvrdili ovu informaciju i kojima nije bilo jasno kako je moguće da načelnik to i dalje traži i lobira kad su mišljenja svih pravobranioca NEGATIVNA?

Odgovor na ovo pitanje vijećnika niko nije imao, osim možda pojedinaca koji su ovakvu ideju načelnika prozreli od samog početka i na svojim facebook profilima prije nekoliko dana napisali da je načelnik Zlatko Hujić prošle godine mnogo puta putovao u Srbiju, pa je možda tamo od nekih mentora “pokupio” ideju o oduzimanju državne zemlje i stavljanje iste “pod svoju kapu” te je upravo zbog toga pokušao sprovesti tu ideju u svom Bosanskom Petrovcu i postati Bruno Mezenga (zemljoposjednik) modernog doba.

Građani Bosanskog Petrovca smatraju da je ovakvo nešto napad na državu Bosnu i Hercegovinu i da na ovakvu ideju nisu došli čak ni Milorad Dodik i Dragan Čović koji javno pričaju kako Bosnu i Hercegovinu treba podjeliti na tri države.

Treba biti realan i reći da možda i nije istina sve što se priča među rajom Bosanskog Petrovca, ali činjenica je da je ideja došla glavom i bradom od načelnika Zlatka Hujića što potvrđuje i potpis na kraju upita:

Pored pravnog predavanja koje nam je održao Federalni pravobranioc, iskreno se nadamo da će načelnik Zlatko Hujić pronaći način kako da pokrene Bosanski Petrovac, a da pri tome ne prekrši neki Zakon Bosne i Hercegovine, jer krajnje je vrijeme da se nešto počne raditi u ovom mandatu jer će u suprotnom i ovo malo mladosti otići iz našeg grada.

Moramo spomenuti i da se u pismu zabrinutih građana Bosanskog Petrovca nalazila i rečenica u kojoj je pisalo da će Opštinska vijećnica N. S. uskoro početi raditi u Opštini, a da bi Zlatko Hujić nakon toga dobio još jednu potrebnu ruku za usvajanje ove odluke na nekoj od sljedećih sjednica.

Da li je to istina, ne znamo, ćemo svakako pratiti daljnja dešavana oko zapošljavanja na prostoru opštine Bosanski Petrovac, spornim odlukama i ostalim udarima na državu Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju, postavlja se pitanje hoće li vijećnici Bosanskog Petrovca prekršiti Zakon i na nekoj od narednih sjednica glasati da se državna zemlja Oraško brdo i Prkosi prebace u vlasništvo opštine ili će ipak razum proraditi, uskoro ćemo saznati.