22.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Anel Elezović, mladić iz Ulcinja, postao hafiz, a učitelj mu je bio, Sarajlijama dobro poznati, Sulejman ef. Bugari

Medresa “Mehmed Fatih” u Rožaju nedavno je obrazovala prvog učenika koji je postao hafiz, odnosno koji je naučio Kur’an napamet. U historiju te škole ušao je osamnaestogodišnji Ulcinjanin Anel Elezović.

Prvi korak za učenje harfova je ta Allahova milost koja mi se u srcu pojavila shvatio sam da amanet ili obaveza koju Allah spušta svojim robovima jeste velika stvar i veoma je važno da čovjek iskoristi svoj potencijal koji mu je Bog podario – kazao je hafiz Anel Elezović.

Učitelj mu je bio hafiz Sulejman Bugari. Radili su zajedno godinu i po, svakodnevno nekada i po 10 sati.

Za memorisanje Kur’ana primijenili su metod, koji se, kako kaže hafiz Bugari, najčešće koristi na ovim prostorima.

Kur’an rekao sam ima 600 stranica, ima 30 poglavlja i svako poglavlje ima 20 stranica. Prvo što učenik koji hoće da nauči Božiju riječ je posljednja stranica iz prvog poglavlja. I kad to nauči ja ga preslušam da on preda mnom to uči napamet, i kad to završi nauči drugu stranicu iz drugog poglavlja. I kada to presluša, jer ima 30 poglavlja-đuzeva kako se to kaže, on je naučio jedan krug po jednu stranicu od svakog đuza od svakog poglavlja – kazao je Hafiz Bugari.

Medresa “Mehmed Fatih”, odgajanju i obrazovanju hafiza posvetit će narednih godina posebnu pažnju.

– Ono što planiramo je otvaranje centra za Hifz u tom smislu izgrađena je zgrada posebno za te namjene, završni radovi su u toku i planira se njeno otvaranje – poručio je direktor medrese Amer Šukurić.

Anelov plan je da završi Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu, a onda i da se vrati u Crnu Goru.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se