Antibiotici dižu rizik za bubrežne kamence

IZVORavaz.ba

Ozbiljne posljedice

Utvrdili su da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina u prethodnih tri do 12 mjeseci bilo povezano s povećanim rizikom od pojave bubrežnih kamenaca.

Povećanje rizika kretalo se od 27 posto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika od kamenaca nakon uzimanja sulfonamida.

Bez sumnje, antibiotici su spasili milione života i potrebni su za sprečavanje smrti i ozbiljnih posljedica infekcija i njihova korist nadmašuje moguće štetne posljedice.

Ti rezultati ne sugeriraju da se antibiotici ne bi trebali propisivati kada je to potrebno. No, podupiru stav da se antibiotici moraju pažljivo propisivati samo kada je to potrebno i da se smanji njihovo neprimjereno trošenje za virusna oboljenja.

Djeca i tinejdžeri

Naučnici već odranije znaju da antibiotici utječu na ravnotežu bakterija, virusa i gljivica koje žive u ljudskom tijelu i na njemu. Promjene u probavnoj i urinarnoj flori odranije su istraživanjima povezane s bubrežnim kamencima, ali do sada nijedno nije pokazalo povezanost između korištenja antibiotika i kamenaca, navode istraživači u časopisu „Journal of the American Society of Nephrology“.

Prema istraživanju, najveći rizici od razvoja kamenaca uočeni su kod djece i tinejdžera. Rizik od razvoja kamenaca smanjuje se vremenom, ali ostaje povišen i do nekoliko godina nakon uzimanja antibiotika.

Deset posto

Naučnik Džeremi Barton (Jeremy Burton) s Univerziteta „Western Ontario“, koji nije bio uključen u istraživanje, kaže da kamenci pogađaju oko deset posto ljudi, što otežava otkrivanje direktnih veza njihovog razvoja i potrošnje antibiotika koje u svom životu skoro svako uzme.

Brojni uzorci

Broj dijagnosticiranih bubrežnih kamenaca u porastu je bez nekog jasnog razloga i mnogo je teorija postavljeno od globalnog zagrijavanja povezanog s premalim unosom tekućine do promjena sastava bakterija, virusa i gljivica u ljudskom tijelu zbog zapadnjačke prehrane.

Šta su kamenci

Bubrežni kamenac stvara se iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Urolitijaza je stručni medicinski izraz kojim se opisuju kamenci koji se pojavljuju u urinarnom traktu.

Sastav

Bubrežni kamenci mogu sadržavati različite kombinacije hemijskih tvari. Najčešća vrsta kamenaca sadrži kalcij u kombinaciji ili s oksalatom ili fosfatom. Te hemijske tvari dio su čovjekove normalne ishrane i sačinjavaju važne dijelove tijela, kao što su kosti i mišići. Rjeđi oblici su kamenci mokraćne kiseline i cistinski kamenci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se