Antifašisti pred Titovim spomenikom: Imamo nesreću da se često moramo boriti protiv šovinizma

IZVORklix.ba

Poslije prigodne šetnje i polaganja cvijeća na Trgu Djece Sarajeva, predstavnici antifašističkih organizacija i ljevičarskih stranka su održali govor na skupu održanom kod spomenika Josipu Brozu Titu ispred Kampusa UNSA.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić započeo je svoj govor riječima: “Drugarice i drugovi, smrt fašizmu, sloboda narodu.”

“Na temeljima antifašističke borbe i pobjede u Drugom svjetskom ratu obnovljena je i opstala Bosna i Hercegovina. Onaj ko to ne razumije i ne prihvata, ne razumije i ne prihvata Bosnu i Hercegovinu. Mi na ovim prostorima imamo nesreću da smo se jako često morali boriti protiv rigidnih oblika imperijalizma i nacionalizma, ostrašćenih kroz fašizam ili šovinizam. Prvi put smo bili dio Svjetske antifašističke koalicije koja je porazila Hitlera i njegove saveznike u zločinu. Tito je tada bio ne samo vođa Narodnooslobodilačke borbe, partizana i Jugoslavije, nego je bio jedan od njenih svjetskih lidera. Drugi put, Bosna i Hercegovina i njeni građani prepušteni su sami sebi da se odbranimo od tog zla. Odbranili smo se uz velike žrtve”, poručio je Nikšić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) Bakir Nakaš kazavši da bi volio da je na današnjem skupu bilo još više omladine.

“Da postoji nada u bolju budućnost uvjerili smo se i određenim aktivnostima u zemljama Evropske unije. Svjedoci smo da je strah od izbora u Austriji, Holandiji i Francuskoj iza nas. Nisu oni svi lijeva opcija, nisu svi socijaldemokrati, ali su antifašisti. Iz tog razloga želim da Evropa što više bude antifašistička”, poručio je Nakaš.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se