Arkanzas će pogubiti osam ljudi za 11 dana

Američka savezna država Arkanzas do kraja ovog mjeseca pogubit će čak osam ljudi, objavili su mediji.

Ovo je najmasovnije pogubljenje u Sjedinjenim Američkim Državama u jednom mjesecu, od kada je smrtna kazna ponovo uvedena 1978. godine.

Osuđenici će biti pogubljeni u roku od 11 dana. Prva pogubljenja planirana su odmah nakon Uskrsa.

Već u ponedjeljak, 17. aprila bit će pogubljeni Don Davis i Bruce Ward.

Davis je još 1992. godine osuđen za ubistvo Jane Daniels. On ju je hladnokrvno ubio iz pištolja, nakon što je provalio u njen dom. Ward je, pak, osuđen prije 27 godina na najstrožiju kaznu za ubistvo Rebecca Doss, tada stare 18 godina. Ubio ju je na benzinskoj stanici u Litl Roku u Arkanzasu.

Tri dana nakon prvih egzekucija, zakazane su nove.

Stacey Johnson je osuđen 1994. godine za premlaćivanje do smrti Carol Heath. Prema presudi, on je došao u stan ove žene i napao je u vrijeme dok je njeno dvoje male djece spavalo. I danas tvrdi da je nevin.

Isto ističe i Ledell Lee, na smrtnu kaznu osuđen 1995. godine. On je do smrti pretukao Debrau Reese.

Na dan 24. april, bit će pogubljeni Jack Jones i Marcel Williams.

Jones je osuđen 1996. godine zato što je ubio i silovao Mary Phillips, a Williams je počinio isti zločin nad Stacy Rae Errickson, koju je napao na benzinskoj pumpi u Litl Roku.

Jason McGehee, osuđen 1997. godine, bit će pogubljen 27. aprila.

On je oteo i ubio Johna Melbournea Juniora, starog svega 15 godina. Kenneth Williams na izvršenje najstrožije kazne čeka već 17 godina, nakon što mu je presuđeno da je kriv za ubistvo Cecil Boren.

Iako ovoliki broj pogubljenja izaziva burne reakcije, posebno među organizacijama za zaštitu ljudskih prava i kod protivnika smrtne kazne, pravni ekspert David Muhlhausen ističe da je pravno-formalno sve uredu.

– Ovakav raspored pogubljenja rezultat je pravnog sistema u kome osobe osuđene na najstrožiju kaznu imaju na raspolaganju cijeli arsenal mjera kojima jako dugo mogu voditi pravnu bitku i pokušavati izbjeći izvršenje smrtne kazne. Tu leži i jedno od objašnjenja zašto su neki osuđenici čekali skoro 30 godina da im presuda bude izvršena – izjavio je on.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se