Arnaut: Ukinuti pravo prvenstva vozilima funkcionera nad Hitnom pomoći i vatrogascima

Nakon što je nedavno na snagu stupio izmijenjeni Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH s niz novih vrlo efikasnih mjera, ipak pred državnim parlamentarcima uskoro će se naći još jedna njegova izmjena.

Nedopustiva praksa

Naime, Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog za izmjenu sadašnje zakonske odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila Hitne pomoći i vatrogasaca.

damir-arnaut-200

Arnaut: Poremećen sistem vrijednosti 

U obrazloženju prijedloga Arnaut je naveo kako je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana, te njihove sigurnosti.

U izjavi za “Avaz” Arnaut pojašnjava da su ove privilegije za vozila pod pratnjom u Zakon ugrađene još 2005. godine i, uprkos tome što je od tada Zakon mijenjan čak šest puta, ova odredba nije ukinuta. On smatra da to nije tek običan propust.

hitna-pomo-sarajevo

– Naprotiv, ovo je samo jedan od primjera potpuno poremećenog sistema vrijednosti koji nam se pokušava nametnuti od Dejtona do danas i kojim nas se pokušava naviknuti da je normalno da panično bježite ustranu čim u retrovizoru vidite Audi s rotacijama, pa čak i ako ste vozač Hitne koji prevozi bolesnika ili vatrogasac koji žuri da ugasi požar – kaže Arnaut.

Pomjeranje planine

On je, inače, i prošle godine bio inicijator da se ova izmjena napravi, ali je njegov amandman odbijen u komisijskoj fazi, uz obrazloženje da to nije moguće, jer zakonski članovi koje obuhvata ovaj prijedlog nisu bili tretirani prijedlogom izmjena Zakona. Stoga je Arnaut, kako je i najavio, svoj prijedlog uputio po stupanju sadašnjeg zakona na snagu.

– Preokrenuti taj sada potpuno izvrnuti sistem vrijednosti je kao pomjeriti planinu, ali politika SBB-a i naša obećanja glasačima su da ćemo upravo to i raditi – kaže Arnaut.

Brojne privilegije

Građani su i, inače, ogorčeni i revoltirani brojnim privilegijama koje imaju funkcioneri u BiH. Mnogi se još sjećaju i kako je na policijsku pratnju službenih vozila prije dvije godine reagirao i takvu praksu kritizirao japanski ambasador u BiH Hideo Jamazaki (Yamazaki). On je tada postavio pitanje postoji li bolji način trošenja novca poreznih obveznika u BIH, no od tada do danas ništa se nije promijenilo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se