AS Group kupio trećinu postrojenja Agrokomerca

IZVORklix.ba

Firma AC Food d.d. Velika Kladuša, članica AS Group, uplatila je danas 3,05 miliona KM na račun Agrokomerca d.d. Velika Kladuša, čime je i zvanično kupila skoro 1/3 postrojenja Agrokomerca, koja se nalaze u naselju Polje u ovom gradu.

“Kupljena je tvornica stočne hrane, zatim dva pogona za preradu voća i povrća te jedan skladišni prostor”, kazao je za Klix.ba Smail Korajlić, predstavnik Uprave AS Group.

U sklopu kupljenih postrojenja, nalazi se i pržionica kafe, a prema riječima Korajlića, grupacija ima namjeru oživjeti nekadašnji brend Emina. Međutim, to nije sve.

“Mi ćemo nastaviti daljnju kupovinu, planiramo kupiti tvornicu supa, majoneza i kečapa, i to čim Općinski sud bude objavio oglas za prodaju. Suštinski, imamo strateški plan za čitav Agrokomerc, a ići ćemo dio po dio. Petogodišnji je plan da se obnovi sva proizvodnja, odnosno sve ono što je rentabilno. Znači, kupovina svih tvornica u naselju Polje čim to Sud bude omogućio”, otkriva Korajlić.

Ogromni kompleks na 270 dunuma u naselju Polje u Velikoj Kladuši podijeljen je u tri cjeline.

Prvu čine tvornice stočne hrane, pržionica kafe i prodaja voća i povrća, čiji je vlasnik od danas AC Food d.d., odnosno AS Group. Drugi dio predstavlja mesna industrija i hladnjače koje su potpora mesnoj industriji, kao i fabrike za proizvodnju supa, majoneza, kečapa i začina. Treću cjelinu sačinjavaju tvornice za proizvodnju biskvita, čokolade i kakaa.

Podsjećamo, proces prodaje imovine Agrokomerca procijenjene na ukupno 25 miliona KM traje već duži vremenski period, a u posljednje vrijeme spominjano je nekoliko potencijalnih investitora koji su bili zainteresirani za kupovinu nekadašnjeg velikokladuškog giganta prehrambene industrije.

Kupovinom trećine pogona Agrokomerca, AS Group je poduzela do sada najozbiljnije korake na putu oživljavanja nekadašnjeg giganta prehrambene industrije, koji je u najboljim vremenima upošljavao skoro 13.000 ljudi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se