13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Aspirin će se testirati kao moguć lijek protiv koronavirusa

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv COVID-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja, prenosi Hina

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici RecoveryTrial.

“Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan”, kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja.

Najmanje 2.000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2.000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za COVID-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela kompanije Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma COVID-19 kakve je imao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se