Austrija preuzima predsjedavanje EU

Austrija prvog jula počinje šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Vijećem Evropske unije čiji će prioriteti biti bezbjednost i migracije, očuvanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u susjedstvu.

“Evropa koja štiti” moto je austrijskog trećeg po redu predsjedavanja. Najvažniji prioritet je bezbjednost i borba protiv ilegalne migracije, osiguravanje granica s jedne strane i uspostavljanje sigurnosti unutar EU sa druge.Slijedeći cilj je obezbjeđenje blagostanja i konkurentnost kroz digitalizaciju te stabilnost na Zapadnom Balkanu.

– Prioritet će biti i susjedstvo jer samo ako u susjedstvu postoji stabilnost i bezbjednost to je moguće i u Evropskoj uniji. Stabilizacija jugoistočne Evrope je veoma važna za Evropsku uniju.Svjesni smo da preuzimamo predsjedavanje Evropskim savjetom u veoma teškoj  i izazovnoj situaciji posebno kada govorimo o odnosima Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama,zatim postoje određene tenzije između Evropske unije i Rusije.Imamo Bregzit , a predstoje razgovori o evropskom budžetu., izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurz prilikom nedavno susreta sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom u Briselu.

U pogledu perspektive proširenja, Evropska unija i Austrija očekuju konkretniji  napredak  u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore kao i ostalih zemalja koje treba da ispune pristupne kriterije.

– Austrija je snažno posvećena Zapadnom Balkanu,a i mi u Komisiji, ne samo svjesni strateškog značaja, radimo sve da osnažimo zemlje u regiji ne samo sredstvima nego i politički.Činjenica da je Austrija među prioritete programa  predsjedavanja stavila Zapadni Balkan  svakako je signal.I svi će vam u Austriji govoriti o snažnim istorijskim i ekonomskim vezama.Austrijske kompanije su tamo  vrlo aktivne i najveći su investitor u nekim od ovih država., kaže Jorg Vojahn, šef predstavništva Evropske komisije u Austriji.

Iako su  zemlje kojima je cilj članstvo u Evropskoj uniji imale veća očekivanja Samit EU  i Zapadni Balkan u Sofiji prošlog mjeseca, prema mišljenju analitičara, donio je pomak.Vratio je fokus na region u formi agende povezivanja koja predstavlja podršku EU razvoju regiona.

– Austrija kao generalno neutralna,ali članica Evropske unije sa snažnom proevropskom orijentacijom,a nalazi se u centru Evropske unije, sebe vidi kao graditelja mostova i biće usmjerena na jačanje dijaloga sa svim državama.Teži se ka tome da proces proširenja ne bude daleka budućnost jer to nije opcija za zemlje koje se pridružuju.Ako čekate dugo to bi moglo izazvati dezorjentaciju, sumnju u evropsku integraciju, a to ne želimo.Uključivanje čitave regije je ono čemu težimo,posebno Austrija., izjavila je Sofia Maria Satanakis, istraživač Austrijskog Instituta za evropsku i bezbjednosnu politiku.

Slijedeći samit o proširenju najavljen je za dvije godine  u Hrvatskoj koja bi trebala da predsjedava Savjetom Evropske unije 2020. godine.

Međutim,budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evroskoj uniji  mnogo više zavisi od  prave posvećenosti političara regiona u pogledu ispunjavanja kriterijuma iz Kopenhagena, naročito političkih, koji su preduslov za članstvo.

Austrija, članica EU od 1995. a zone eura od 1999, predsjedavanje EU preuzima od Bugarske, a predaće ga na kraju 2018. godine Rumuniji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se