Autor “Djevojke sa Une” posjetio Bihać povodom 700. rođendana

Sastao se s predstavnicima Gradske uprave, a na prijemu se razgovaralo o dosadašnjem umjetničkom radu jednog od najpoznatijih kipara s prostora bivše Jugoslavije.

– Akademik Herljević prijatelj je grada Bihaća i njegovih građana i počastvovani smo što smo ugostili jednog od eminentnih umjetnika koji je iza sebe ostavio veliki broj umjetničkih djela, od kojih je za nas, Bišćane, najdraža „Djevojka sa Une” – kazao je tokom prijema Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Akademik Herljević kazao je da je lijepo ponovo biti u gradu Bihaću i sresti se s prijateljima.

Vladimir Herljević rođen je u Varešu. Gimnaziju je završio u Zenici 1949. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, 1956. godine u Zagrebu. Postdiplomski studij „Majstorsku radionicu” Antuna Augustinčića pohađa od 1956. do 1960. godine.

Kao bliski saradnik ostaje s majstorom Augustinčićem još 23 godine. Bio je komesar kiparskog simpozija koji je održan u Bihaću 1967. godine, a kasnije preseljen na Ostrožac. Izlagao je samostalno u Gradskoj galeriji 2002. godine. Poznat je kao veliki ljubitelj kamena bihacita pa je dekoraciju na Markovoj katedrali u Zagrebu (Pieta) izradio u kamenu bihacitu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se