Avioni, helikopteri i tenkovi JNA vraćaju se na mjesto zločina

IZVORAvaz.ba

Kako je za “Avaz” kazao Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija i trezora BiH, naša zemlja dobila je pozivno pismo iz Srbije za učešće na ovom sastanku.

Pismo je proslijeđeno Borisu Jeriniću, zamjeniku ministra odbrane za upravljanje resursima, koji bi u ime BiH trebao prisustvovati ovom sastanku.

Kelić ističe da bi sva preostala pitanja pokretne državne imovine bivše SFRJ trebao regulirati Stalni zajednički odbor za Aneks A Sporazuma o sukcesiji, ali da se sastanak tog odbora odgađa godinama.

Imovina koja bi se dijelila, odnosi se, između ostalog, na vojne avione, helikoptere, kamione, tenkove i drugu pokretnu imovinu kojom je raspolaga bivša Jugoslavenska narodna armija (JNA).

Ukoliko bi ovaj proces bio okončan, Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska, mogle bi doći u posjed one pokretne vojne imovine koja je korištena u krvavoj agresiji na našu i tu susjednu zemlju početkom devedesetih godina. Oružje kojim su nas ubijali, tako bi se vratilo na mjesto zločina.

Arhivi kriju vrijednost

Za sada je, kaže Kelić, teško govoriti o vrijednosti pokretne vojne imovine bivše SFRJ.

– Ti su podaci u arhivima bivše SFRJ. Zbog toga je Srbija i domaćin, jer bi napokon trebalo da se otvore ti arhivi i da se daju podaci šta bi to bilo i šta su predmeti raspodjele, kao i koja je vrijednost. Druge države nasljednice nemaju te podatke – ističe Kelić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se