Naslovnica USK Bajram Šerif Mubarek Olsun svim čitaocima KRAJINA.BA portala Redakcija KRAJINA.BA portala svim...

Bajram Šerif Mubarek Olsun svim čitaocima KRAJINA.BA portala Redakcija KRAJINA.BA portala svim pripadnicim islamske vjeroispovijesti želi da bajramske dane provedu u miru i blagostanju

0

Muslimani širom svijeta danas slave najradosniji blagdana, Kurban-bajram ili Hadžijski bajram.

Dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Redakcija KRAJINA.BA portala svim pripadnicim islamske vjeroispovijesti želi da bajramske dane provedu u miru i blagostanju, okruženi porodicom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!