Banjalučka biskupija poslala garanciju: Učenici Srednje medicinske škole pri KŠC-u mogu krenuti na nastavu

IZVORAvaz.ba

Bez saglasnosti

Uprava ove škole dostavila je potrebnu garanciju o finansiranju Srednje medicinske škole, i to za tri školske godine, kako je to zahtijevalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

– Da, sada je sve uredu i nastava u ovoj školi može početi. Ja sam samo provodio odluke Skupštine USK i Vlade – kazao nam je ministar obrazovanja Muhamed Ramić (SBB).

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je, na osnovu provedenih internih analiza, utvrdilo da je KŠC u Bihaću u proteklom periodu, bez saglasnosti Skupštine USK, osnovao Srednju medicinsku školu, ali i nastavne linije za predškolsko i osnovno obrazovanje, dok je odlukom Skupštine USK dozvolu za rad imao isključivo smjer Opće gimnazije, koja je prvobitno osnovana.

Ispostavilo se da su u Upravi KŠC-a iskoristili poziciju tadašnjeg ministra obrazovanja Darija Jurića, koji je „preskočio“ Skupštinu USK i 2013. godine potpisao rješenja o osnivanju Srednje medicinske škole.

Poslala akt

Sporna rješenja su ukinuta u januaru ove godine, jer su izdata bez saglasnosti Skupštine USK, a Uprava KŠC-a je na ovaj način pokušala da novu školu uključi u sistem javnog finansiranja preko budžeta USK. Kako im to nije uspjelo, nakon što je krajiški zakonodavni organ bio protiv osnivač KŠC „Ivan Pavao Drugi“, Banjalučka biskupija je poslala akt koji garantira da će naredne tri godine finansirati troškove ove škole, koji, kako smo saznali, na godišnjem nivou iznose 420.000 KM.

– Trogodišnja bankovna garancija nije nikakva naša izmišljotina, nego zakonska obaveza iz Zakona o srednjem obrazovanju USK – pojasnio nam je ministar Ramić.

420.000 KM iznose godišnji troškovi za finansiranje Medicinske škole.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se