BBI centar u Bihaću jučer, danas, sutra: Gradnje će biti, a ne zna kada

Kada je  krajem 2015. godine putem javnog nadmetanja   prodat objekat nekadašnjeg kina Una u centru Bihaća, tadašnja gradska uprava pompezno je najavila da će u drugoj polovini  2017.  na tom mjestu biti izgrađena veleljepni BBI centar u kojem bi  posao trebalo  naći 150  Bišćana. Godinu i po dana kasnije stari objekat kina Una i prostor oko njega  i dalje propadaju, a sadašni vlasnici objekta, kompanija BBI Real Estatea, nisu uspjeli  pribaviti  ni  potrebnu dokumentaciju za budući objekat. O tome kad će se početi graditi i kako će izgledati  buduća BBI centar  teško je reći, jer se od   prvobitnih gabarita i izgleda objekta moralo odustati zbog brojnih faktora.

Gradnjom BBI centra na mjestu kina Una u Bihaću u više navrata bavilo se i Gradsko vijeće. Na jednoj  od sjednica  donijeli su   Odluku da  Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove pristupi izradi urbanističkog projekta. Tada su precizirani i  rokovi  koji su već davno istekli, a sa izradom plana se još nije ni  krenulo.

Saznavši  kako je prvobitno zamišljen objekat  i njegove gabarite javnost u Bihaću je  burno reagirala, ističući da bi gradnjom BBI centra po toj zamisli  ugrožavala objekte u užem okruženju, prije svega misleći na  džamiju  Fethiju kao nacionalni spomenik  kulture. Građani su stava  da treba graditi, a prije toga svoj stav i mišljenje o tome treba dati struka.

U gradskoj upravi su  u više puta do sada naglašavali da se  ovdje  radi o  značajnom investitoru koji  u ovaj posao  planira uložiti oko 12 miliona maraka. Stoga  su svjesni da se cjelom  procesu treba pristupiti krajnje ozbiljno u cilju iznalaženja najboljeg rješenja koje bi  zadovoljilo obje strane.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se