Bedr simbolizira cjeloživotnu borbu sa svojim prohtjevima

Centralna svečanost na nivou Islamske zajednice u BiH povodom ove mubarek noći upriličena je u Carevoj džamiji u Sarajevu, gdje je o važnosti ove noći i mjeseca ramazana vazio profesor Gazi Husrev – begove medrese Mensur ef. Kerla, a atmosfera nakon teravih namaza uljepšana je izvođenjem ilahija.

Naime, 17. ramazana 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, odigrala se bitka koja je imala poseban značaj za muslimane, s obzirom na to da su pobjedom nad daleko jačim i tri puta brojnijim neprijateljem dobili prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

Svjetlo radosti

Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Borili su se na Bedru Muhammed, a. s., i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Nusret ef. Abdibegović podsjetio je na vrijednosti ramazana, ali i na dvije posebne noći, a to su Lejletu-l-Bedr i Lejletu-l-kadr.

S obzirom na to da Bedr simbolizira cjeloživotnu borbu sa svojim prohtjevima, Abdibegović kaže da je životinjama dat instinkt, a čovjeku je data duša.

– Slomljena duša je slomljeni čovjek, nije slomljeno tijelo slomljeni čovjek, slomljena duša je slomljeni čovjek, a nas vjera uči da duša mora biti u odsjaju, refleksiji predanosti Bogu – ističe on.

Abdibegović je zaključio da, ako se čovjek veže za svog Gospodara, on ne strahuje ni od koga, ali tu mora biti ljubavi, pravednosti, postupnosti, odnos prema svemu kao vrijednosti.

Dan dijaspore

Inače, Islamska zajednica u BiH je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.

Primarna zadaća ljudske zajednice je čuvanje vjere

Ukazujući na važnost ove bitke, koja je bila najava islama i muslimana, Abdibegović je kazao da je primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, čuvanje Bedra i čuvanje vjere.

– Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja, a Lejletu-l-kadr je svjetlo radosti, nada i Božija milost – kazao je Abdibegović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se