Benjamin Dervišević i Rejhan Sulić osvojili bronzanu medalju na GENIUS olimpijadi znanja u Sjedinjenim Američkim Državama

Piše: KRAJINA.BA

Benjamin Dervišević i Rejhan Sulić, učenici III razreda Una Sana koledža iz Bihaća.

Na GENIUS olimpijadi koja je održana od 11. do 18. juna ove godine u Oswegu, New York, Sjedinjene Američke Države, u kategoriji energije osvojili su bronzanu medalju.

Proglašenje osvajača bronzane medalje za Bišćane Benjamina i Rejhana

GENIUS olimpijada  predstavlja takmičenje znanja na kojoj učenici  iz cijelog svijeta prezentiraju projekte vezane za zaštitu okoliša. Problemu zagađenja okoline srednjoškolci pristupaju koristeći znanja iz oblasti nauke, umjetnosti, kreativnog pisanja, dizajna, biznisa i tehnologije.

Dervišević i Sulić predstavili su  Bosnu i Hercegovinu kroz projekt pod nazivom „S-Trike“. Radi se o prijevoznom sredstvu čija primjena utiče na smanjenje štetnih gasova u atmosferi.  „S-Trike“ je baziran na dizajnu tricikla, uz motor koji pomaže pri  pedalanju. Sistem radi na baterije koje se pune uz pomoć solarnih ploča postavljenih na krov konstrukcije.

Benjamin Dervišević i Rejhan Sulić na predstavljanju pobjednika sa zastavom Bosne i Hercegovine

Podsjetimo se da su mladi Bišćani za projektom „S-Trike“ osvojili zlatnu medalju na BOSEPO olimpijadi koja je  u februaru održana  u Sarajevu, čime su osigurali plasman na olimpijadu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Višemjesečni uporni rad  Benjamina Derviševića i Rejhana Sulića na iznalaženju  načina kako riješiti problem zagađenja prirode kroz smanjenje štetnih gasova u atmosferi,  rezultirao  je osvojenom bronzanom medaljom na GENIUS olimpijadi u Oswegu u New Yorku, čime je Bosna i Hercegovina još jednom pokazala da ima potencijal u znanju.

Ovom prilikom redakcija KRAJINA.BA portala čestita našim Bišćanima Benjaminu Derviševiću i Rejhanu Suliću na osvojenoj bronzanoj medalji, ali i na velikom promociji grada Bihaća u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se