12.2 C
Bihać
Četvrtak, 2 Decembra, 2021

Beogradske bolnice su pune, pacijenti se prebacuju u Niš, Kragujevac…

To kad vas nadležni upozoravaju da su mesta u bolnicama “skoro popunjena”, a onda u petak zabrane da se na prvi pregled javljate bilo gde sem u kovid-ambulantu, zapravo znači da su mesta već popunjena, a da je zdravstveni sistem pred pucanjem. Kad se na postojeće brojke doda čak 7.800 novozaraženih otkrivenih u 24 časa, jasno je da je sve manje lekara koji mogu da zbrinu sve inficirane.

Najgore tek stiže
Razume se, i medicinskih radnika je nikada više pozitivnih – njih čak 2.500 je registrovano pozitivnih, a koliko je njih u izolaciji, niko ne zna. Zapravo, javnost ne zna jer se ovi podaci ne saopštavaju. U petak svedočimo i najvećem broju preminulih od korone ikada, dok lekari tvrde da nismo ni blizu najgoreg scenarija. Pa, može li gore, pitaju građani optužujući Krizni štab da nije reagovao na vreme?

I medicinskih radnika je nikada više pozitivnih – njih čak 2.500, a koliko je u izolaciji, niko ne zna

Zapravo, ozbiljne i argumentovane pritužbe stižu na račun Kriznog štaba od udruženja Ujedinjeni protiv kovida koje čine isključivo lekari. No, pre no čujemo šta pitaju, na šta skreću pažnju, čemu se čude i na šta upozoravaju, poslušajmo najnovije upute o ponašanju onih koji sumnjaju da su inficirani.
– Svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne centre bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja. Produženo je radno vreme svih kovid-ambulanti pri domovima zdravlja u Beogradu do 22 sata, a odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre, obrazložiće u petak direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović, zapravo govoreći o tome da bez uputa iz Doma zdravlja, odnosno kovid-ambulante građani mogu samo da budu portiri ispred bolnica.
Govoreći o tome, član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš će kazati da su “u beogradskim klinikama i bolnicama mesta skoro popunjena”. Zato je na sastanku Kriznog štaba i direktora kovid-bolnica u petak odlučeno još i da svi pacijenti koji su pri kraju izlečenja na deo završetka terapije budu premešteni u privremene bolnice u Srbiji, kao što su Niš i Kragujevac.

U prevodu, svi koji su iole bolje nego što su bili kada su primljeni u beogradske bolnice, biće preseljeni u unutrašnjost što je još jedan dokaz da je od “skoro popunjeni” do “apsolutno popunjeni kapaciteti” tanka linija razdvajanja.
I naravno, nameće se pitanje ko je kriv? Da li su građani ti koji su nepoštivanjem mera izazvali vanrednu situaciju u zemlji ili su nadležni reagovali kasno ili možda neadekvatno? U otvorenom pismu pomenuto udruženje Ujedinjeni protiv kovida pita doktora Predraga Kona, člana Kriznog štaba, i da li je čuveni epidemiolog svesno prihvatio “da učestvuje u političkoj kampanji koja traje sve vreme epidemije”.
Pitanja za dr. Kona
Podsećajući da dr. Kon ovih dana spominje da je još 6. novembra Krizni štab razmatrao mere sprečavanja trećeg talasa, upitali su ga zar mu se ne čini da su u tom momentu kasnili (skoro) dva meseca i koja je cena tog kašnjenja. Kona su upitali i koji epidemiološki parametar je pokazao da se vidi usporavanje širenja virusa, kako je izjavljivao ovih dana, i kako tumači svakodnevne sve veće brojeve pozitivnih osoba.
– Od ukidanja vanrednog stanja, 6. maja, do izbora 21. juna, održavani su politički mitinzi, učesnici su dovoženi u prenatrpanim autobusima, igrane su utakmice pred 20-ak hiljada gledalaca (po tome smo se pročuli u svetu), mešali se bez ikakvih ograničenja navijači iz tri najveća grada u zemlji (Novi Sad, Niš, Beograd), a KŠ kao da je bio u hibernaciji. Da li ste se osećali nelagodno tokom tih dugih šest sedmica? Nije li vam došla na um ideja da, kao stručnjak, izrazite neslaganje, pitaju, između ostalog, dr. Kona njegove kolege, lekari koji se već mesecima otvoreno ne slažu sa načinom na koji se Krizni štab nosi sa krizom.
Inače, većina članova ovog tela nedavno je odlikovana od predsednika Srbije koji im ukazuje čast u njihovoj borbi protiv pandemije.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se