Naslovnica SANSKI MOST Besana noć za građane Sanskog Mosta: Nivo Sane 4,5 metara, a kiša...

Besana noć za građane Sanskog Mosta: Nivo Sane 4,5 metara, a kiša i dalje pada

0

Noć iza nas bila je besana za cijeli Sanski Most zbog ozbiljne opasnosti i najava FUCZ-a i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi se mogla ponoviti kataklizmična 2014. godina kada je riječ o poplavama.
Mnogi građani na desnoj obali grada su jučer potpuno iselili donje spratove kuća strahujući od vodene stihije, jer su sjećanja na 2014. još uvijek svježa i bolna za stotine domaćinstava. Također je i stoka sklonjena na sigurno.

Ipak i pored činjenice da je kiša cijelu noć padala, a vodostaj tokom noći rastao po 5 cm na sat, jutros u 7 sati izmjeren je vodostaj od 441 cm, što je znatno niže od pomenutih 570 cm prije pet godina.

Dobre vijesti stižu uzvodno od Ključa gdje je nivo Sane u opadanju, a najveća pritoka Sanica devet kilometara uzvodno također ne pokazuje rast vodostaja. U blagom opadanju su i ostale pritoke pa se u narednim satima očekuje i usporavanje rasta Sane.

Doduše, situacija je i dalje daleko od zadovoljavajuće, s obzirom na to da kiša ne prestaje. Još uvijek je moguće da Sana iziđe iz svog korita, a jučerašnje prognoze nadležnih institucija govore da bi vodostaj tokom dana mogao doći na 500 cm, pola metra ispod dramatičnih 570 cm iz 2014. godine, ako padavine ne budu obilnije.

Tokom jučerašnjeg dana i posebno noći ekipe na terenu su radile na podizanju nasipa od glinenog materijala na lokalitetima Gerzovo i Jezernice gdje je Sana 2014. godine izašla iz korita i poplavila kompletnu desnu i dio lijeve obale grada.

U radovima su učestvovali pripadnici Civilne zaštite FBiH i Općine Sanski Most, pripadnici drugih javnih institucija i službi, privatnih preduzeća, udruženja, kao i građani volonteri. Tokom noći je osigurano 32 hiljade vreća s pijeskom koje su podijeljene vlasnicima privatne imovine u cilju zaštite od poplava.

Pripadnici spasilačkih službi stavljeni su u stanje najviše pripravnosti. U Sanskom Mostu je više sati boravio i premijer USK Mustafa Ružnić koji je sa saradnicima pratio razvoj situacije i obilazio punktove. U više sanskih gradskih naselja podzemne vode već sada prave probleme mnogim domaćinstvima, a slična situacija je u prigradskim naseljima gdje su brojne pritoke Sane izašle iz svojih korita i napravile štete.